Haris Silajdžić za list Danas
0

"Srbija se mora izviniti BiH"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH, Haris Silajdžić, ne slaže se sa mišljenjima da je san o jedinstvenoj BiH mrtav i da će ishod trenutne ustavne krize donijeti raspad naše zemlje. Potvrdio je to u intervjuu za beogradski list Danas ističući: "Mnogi su sanjali raspad Bosne i Hercegovine početkom devedesetih, ali većina njih ili sjedi u Hagu ili su tamo umrli. Imali su jednu od najvećih evropskih vojnih mašinerija na raspolaganju, nisu prezali ni od genocida, a opet nisu uspjeli u tom naumu."

Silajdžić smatra da se u našoj zemlji danas gubi vrijeme "dokazujući elementarne činjenice", a na pitanje zašto se protivi otcjepljenju RS-a citirao je bivšeg visokog predstavnika Schwarz-Schillinga koji je rekao: "Ne možete pobiti i očistiti opoziciju, pa onda organizovati referendum o otcjepljenju".

Govoreći o ponašanju Srbije, kao jedne od potpisnica Dejtonskog sporazuma, Silajdžić kaže: "Srbija treba Bosnu i Hercegovinu početi tretirati kao svaku drugu državu i ponašati se na način kako to Hrvatska radi već deset godina i Crna Gora od svoje nezavisnosti. Samo tako, te nakon što iz Beograda dođe i zvaničan, civilizovan akt izvinjenja, možemo imati stvarno dobrosusjedske odnose. To izvinjenje treba priznati genocid u BiH, jer je to sudski potvrđena činjenica. Svako izbjegavanje tog termina nakon što ga je potvrdio Međunarodni sud pravde predstavlja negiranje genocida. Također, Srbija mora izabrati. Ne može se, naime, izbjegavati odgovornost tvrdnjom da je zločine počinio 'Miloševićev režim', a istovremeno insistirati da je država Srbija potpisnica Dejtona. Ili su i zločini i Dejtonski potpis djela jednog čovjeka ili odgovornost za oboje nosi država Srbija."