Sven Alkalaj
0

"Srbija se miješa u unutrašnje stvari BiH"

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj ocijenio je da su odnosi sa Srbijom ponovno u fazi zastoja, istakavši da "bilateralne odnose između BiH i Srbije karakteriziraju znatne oscilacije".

"Smatramo da je zainteresiranost Srbije za dobrobit Srba koji žive u BiH legitimna, međutim, ono što zabrinjava su način i metode kojima Srbija nastoji utjecati na pitanja koja su izvorno i isključivo unutrašnjopolitičke pitanja BiH", rekao je Alakalaj u intervjuu "Blicu" od ponedjeljka.

Prema riječima ministra Alkalaja, javni istupi određenih srbijanskih dužnosnika koji pokušavaju osporiti međunarodno-pravni legitimitet i suverenitet BiH nikako ne doprinose daljnjoj normalizaciji i razvijanju dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

Alkalaj je kazao da već godinama stoje neriješena i otvorena pitanja granica, saradnja s Tribunalom u Haagu, pitanje sukcesije, odnosno imovine tvrtki BiH na teritoriju Srbije, ali je institucionalna saradnja nadležnih tijela BiH i Srbije na zadovoljavajućem nivou.

"Međutim, operacionalizacija te saradnje i konkretni pomaci na unapređenju odnosa redovito su uvjetovani političkim prilikama", rekao je šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Alkalaj je kazao da je hapšenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji prema zahtjevu Srbije otvorilo nove probleme koji opterećuju odnose dviju susjednih zemalja.

"Prilikom svakog susreta dužnosnika BiH uvijek postavlja pitanje postupka koji je vođen protiv našeg državljanina Ilije Jurišića i presude Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora zbog zapovjedne odgovornosti u napadu na kolonu JNA u Tuzli, maja 1992. godine", dodao je Alkalaj.

"BiH je čvrsto opredijeljena za evropsku budućnost cijele regije", istaknuo je Alkalaj, ukazavši da BiH ne podržava promjene granica na Balkanu.

Alkalaj je rekao da će BiH u bliskoj budućnosti naglasak staviti na rješavanje imovinsko-pravnih i pitanja granica s Hrvatskom i Srbijom.

Naš vanjskopolitički prioritet je regionalna saradnja kao najbolji način rješavanja problema, istakao je Alkalaj.