Željko Komšić
0

"Srbija potvrđuje umiješanost u rat u BiH"

Sarajevo-x.com
U povodu informacije o raspisivanju potjernice za 19 lica od strane pravosudnih organa Republike Srbije, saopštenjem za javnost oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić smatra da se još jednom pokazao odnos Srbije prema BiH kojim i pored nenadležnosti za procesuiranje ovog i drugih sličnih slučajeva, potvrđuje svoju umješanost u rat u BiH i očekuje od Vijeća ministara BiH da održi hitnu sjednicu, kao što je posljednja vezana uz slučaj krivičnih prijava protiv pojedinih dužnosnika RS-a, na kojoj će se raspravljati o mjerama koje BiH treba preduzeti u ovom i drugim sličnim slučajevima prema državama koje se miješaju u unutrašnje stvari BiH.

Pored ovoga od Ministarstva sigurnosti, Ministarstva Pravde, Ministarstva vanjskih poslova i Interpola BiH Komšić će zatražiti da preduzmu mjere iz svoje nadležosti u interesu zaštite građana BiH a posebno u cilju spriječavanja raspisivanja međunarodnih potjernica za našim državljanima iz ovoga slučaja čime bi se spriječilo njihovo protivzakonito hapšenje u inostranstvu te eventualno isporučivanje Srbiji.

"Pričati o poboljšanju dobrosusjedskih odnosa, a preduzimati ovakve akcije i aktivnosti pokazuje da BiH i Srbija imaju različito viđenje dobrosusjedstva posebno imajući u vidu nepostupanje Srbije po presudi Međunarodnog suda pravde kao i nehapšenjem najtežih ratnih zločinaca. U krajnjem slučaju moguće je tražiti primjenu recipročnih mjera od strane nadležnih bh. organa prema građanima Srbije za zločine počinjene u BiH od 1992. do 1995.", izjavio je danas Komšić naglašavajući da je posebna poruka da se ovakvo nešto dešava pred obilježavanje 17. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.