BiH
0

Srbija: Potraga za odbjeglim haškim optuženicima na planini Cer

FENA
Predsjednik srbijanskog nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je u subotu da je u petak na planini Cer u zapadnoj Srbiji, blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, izvedena akcija potrage za odbjeglim haškim optuženicima.

"Ne mogu reći detalje, osim da je riječ o akciji izvedenoj na osnovu dojave", kazao je Ljajić agenciji Beta, kojoj su tu informaciju potvrdili i neimenovani izvori u MUP-u Srbije i Ministarstvu obrane.

Tokom akcije helikopter Vojske Srbije nadlijetao je Cer u području manastira Radovašnica i Petkovica, a prema tvrdnjama mještana jake snage Žandarmerije MUP-a Srbije opkolile su više sela na Ceru, a primjećeni su i vojnici u maskirnim odorama.

Prošle sedmice Žandarmerija i pripadnici Vojske Srbije akciju potrage proveli su i na Fruškoj gori, navodno u potrazi za odbjeglim haškim optuženikom Goranom Hadžićem, ali je i ta potraga završila bez rezultata.

Haška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da se u Srbiji, ili "u njezinom dosegu", nalaze još četvorica odbjeglih haških optuženika, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin, dok se za generala Vlastimira Đorđevića, optuženog za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine vjeruje da se nalazi u Rusiji.