ANUBIH
0

"Srbija pokušava da kriminalizira Ejupa Ganića"

Klix.ba
Članstvo Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je sa zaprepaštenjem primilo vijest da je akademik Ejup Ganić, dana 1. marta 2010.godine po zahtjevu organa Republike Srbije zadržan u pritvoru u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, navodi se u obraćanju javnosti ove najviše naučne i umjetničke institucije u BiH. Akademija je svoje reagiranje na hapšenje profesora Ganića dostavila svim evropskim akademijama nauka.

"Akademik Ejup Ganić je istaknuti znanstvenik svjetskog formata, autor kapitalnih djela iz oblasti mehanike fluida, koja su objavili najugledniji svjetski izdavači znanstvene literature. Njegov doprinos nauci najbolje ilustrira broj evidentiranih radova i citata u Web of Science i Current Contentsu.

Ovo je posljednji u nizu pokušaja organa Republike Srbije da kriminaliziraju akademika Ejupa Ganića, samo zato što je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu obavljao funkciju člana Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

U vrijeme kada su se desili događaji za koje se akademik Ganić inkriminira po komandnoj odgovornosti, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se nalazilo u kritičnoj situaciji, jer je Predsjednik Predsjedništva gospodin Alija Izetbegović bio uhapšen od strane agresorske Jugoslovenske narodne armije.

Međunarodni Krivični Sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu je razmatrao cijeli slučaj i sumnju u komandnu odgovornost akademika Ejupa Ganića, te je vratio spis pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, sa naznakom da po međunarodnim standardima nema dovoljno dokaza za njegovo dalje postupanje.

Interpol je odbio pokušaj politiziranja ove institucije i povukao već objavljenu Crvenu potjernicu, koju je inicirala Republika Srbija.

Bosna i Hercegovina i Republika Srbija su 26.02.2010.godine usvojile Izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima. Navedene Izmjene i dopune Ugovora dijelom regulišu i situaciju u kojoj se nalazi naš član, akademik Ejup Ganić. Hapšenjem akademika Ejupa Ganića, na zahtjev Republike Srbije, taj Ugovor je prekršen samo jedan dan nakon potpisivanja i stupanja na snagu.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i njeni članovi sa indignacijom odbacuju i osuđuju pokušaje da se političko-pravnim sredstvima ugrožavaju slobode kretanja građana Bosne i Hercegovine, kao što je to na najgori način učinjeno u slučaju akademika Ejupa Ganića, državljanina Bosne i Hercegovine sa trajnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i njeni članovi izražavaju zabrinutost zbog opasnosti da slučaj akademika Ejupa Ganića izazove pogoršavanje političke klime u regionu i ograničavanje mogućnosti razvoja naučne, umjetničke i kulturne komunikacije", navodi se u današnjem reagovanu Akademije proslijeđenom medijima.