Haris Silajdžić
0

Srbija opet ignorira pravne obaveze prema BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, osudio je nastavak ignoriranja međunarodnih obaveza Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini.

"Ovaj odnos je poprimio novi oblik jučerašnjom izjavom Snežane Malović, ministrice pravde Srbije, koja je, komentirajući istragu protiv najviših dužnosnika RBiH u intervjuu za Glas Srpske izjavila da "ne vidi nikakvu vezu između Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i Haškog tribunala". Niko u BiH, međutim, ne tvrdi da Srbija krši Rimski statut, već je jasno naglašeno da potezi Srbije u slučaju Ilije Jurišića i 19 drugih dužnosnika BiH, krše Rimski sporazum koji su još 1996. sklopili BiH, Hrvatska i Srbija i koji je i dalje na snazi", kaže se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Rimski statut i Rimski sporazum su dva potpuno različita međunarodna ugovora i njihova jedina sličnost se nalazi u činjenici da su oba potpisana u Rimu.

"Neshvatljivo je da najviša dužnosnica Republike Srbije za pravna pitanja ne poznaje ove činjenice", saopćeno je.

Član 5. Rimskog sporazuma obavezuje tri države ugovornice da ne smiju hapsiti osobe za djela kršenja međunarodnog humanitarnog prava bez prethodnog odobrenja Haškog tribunala (ICTY).

Iako je ICTY prije pet godina dao generalno odobrenje Tužilaštvu i Sudu BiH da procesuira sve takve slučajeve, takvo odobrenje nikada nije dato Hrvatskoj i Srbiji, objašnjeno je.

Srbija je, stoga, jasno prekršila obaveze iz Rimskog sporazuma kada je prije dvije godine uhapsila Iliju Jurišića i kada je pokrenula istragu protiv 19 drugih dužnosnika RBiH bez prethodnog odobrenja ICTY.

"Srbija je dužna poštovati ove obaveze bez obzira na elementatno nepoznavanje pravnih činjenica njenih najviših dužnosnika, a BiH će poduzeti sve mjere da zaštiti svoje državljane", rečeno je na kraju saopćenja.