Sastanak Dačić - Krešić
0

Srbija nam vraća dva otuđena helikoptera

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, susreo se danas u Beogradu sa ministrom unutarnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora SIPA-e Sead Lisak, te direktor policije Srbije Milorad Veljović.

U središtu ovog susreta, bilo je unaprijeđenje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala i ujedno usvojen zaključak o potrebi ubrzanja pregovora za potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koji bi trebao biti potpisan do maja naredne godine. Međusobna saradnja ocijenjena je veoma dobrom, što je pokazala i nedavna akcija hapšenja organizirane kriminalne grupe, tokom koje za šest mjeseci nije procurila nijedna informacija.

Ova sveobuhvatana akcija je ujedno pokazala da međusobna koordinacija i izgradnja agencija u regionu nema alternativu, te da Bosna i Hercegovina nije sigurno utočište kriminalaca. S tim u vezi, usvojen je zaključak o potrebi potpisivanja sporazuma o graničnim prijelazima i malograničnom prometu između dvije države, što će dalje jačati borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminala, trgovine ljudima, narkoticima, pranja novca itd.

Srbijanski ministar Ivica Dačić je tokom susreta obavijestio zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića da je Vlada Srbije 9. jula ove godine, donijela zaključak o potrebi vraćanja dva otuđena helikoptera Bosni i Hercegovini, čime se oni stavljaju na raspolaganje našoj državi, saopštavaju iz Ministarstva sigurnosti BiH.