Munira Subašić
0

"Srbija je shvatila da sad najbolje može prodati Mladića"

Piše: A. Džaferović
Munira Subašić (Foto: Fotoservis)
Munira Subašić (Foto: Fotoservis)
Vijest o hapšenju Ratka Mladića, preživjele žrtve njegovog najvećeg zločina, genocida u Srebrenici, dočekale su pomiješanih emocija. S jedne strane sreća što je krvnik konačno priveden pravdi, ali žalost i tuga zbog onih ubijenih sinova, očeva, braće.

Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa u izjavi za Sarajevo-x.com čestitala je Evropi na ovom potezu.

"Čestitam Evropi što je poslije 16 godina prisilila Srbiju da ispuni zadatak. Prije nekoliko dana je glavni haški tužilac Serge Brammertz dao negativan izvještaj i mislim da je Srbija shvatila gdje se nalazi i da ga sad najbolje može prodati", kazala je Subašić.

Dodala je da su vlasti u Srbiji i do sada znale gdje se nalazi Ratko Mladić, ali da su procjenili da je sada najbolji trenutak za njegovo hapšenje.

"Ovo će im pomoći da odu u Evropu i budu Evropljani. Oni su to shvatili. Tadić je to shvatio i uradio ono što se od njega očekivalo. I njemu čestitam. Iako znam ja 80 posto Srba bilo na strani Ratka Mladića. On je bio njihov narodni heroj, hvalili su se njim i pjevali mu pjesme. Sretna sam, ali sam nesretna što druge majke koje su izgubile svoju djecu nisu to doživjele! Sretna sam jer će zločinac konačno osjetiti što znače lanci na rukama", rekla je Subašić.