Stranka za BiH
0

"Srbija je priznala agresiju na BiH i neće moći pobjeći od toga"

Sarajevo-x.com
Haris Silajdžić (Foto:Arhiv/Reuters)
Haris Silajdžić (Foto:Arhiv/Reuters)
Stranka za BiH izrazila je zadovoljstvo zvaničnim priznanjem Republike Srbije da je 1992. godine izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te vodila agresorski rat na teritoriji naše zemlje.

"Ovo priznanje, koje su 11. juna 2010. godine potpisali ambasador Srbije Dejan Popović, kao i ministrica pravde Srbije Snežana Malović, jasno drži da je na teritoriji Bosne i Hercegovine na djelu bio oružani sukob u kojem su učestvovale dvije države "i to Bosna i Hercegovina s jedne strane, a sa druge SRJ (Savezna Republika Jugoslavija).“

Ova terminologija je primjer priznanja agresije i vođenja agresorskog rata jedne države na teritoriji druge suverene države, te se njime završava priča o prirodi i karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Ovo je prvi put u historiji da Republika Srbija odstupa od svog konzistetnog i dugogodišnjeg stava da je u našoj zemlji na djelu bio "građanski rat“ sa kojim Srbija nije imala dodira. Iako je jasno da Srbija ovim priznanjem pokušava ostvariti kratkotrajne političke ciljeve, koji upravo zbog toga neće ni uspjeti. Stranka za BiH podsjeća da Republika Srbija više nikada neće moći pobjeći od ovog priznanja, s obzirom na njegov dokumentovani karakter, navedeno je u saopćenju stranke.