BiH
9

Srbija i dalje opstruira isplatu stare devizne štednje bh. štedišama

Piše: T. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca da će već u prvoj polovini 2016. godine štedišama iz BiH početi prve isplate stare devizne štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci, pozdravili su u Udruženju građana za povrat stare devizne štednje u BiH.

Prema riječima predsjednika ovog Udruženja Svetozara Nišića, i pored dobrih vijesti iz Slovenije, iz Srbije za sada nema ništa konkretno vezano za isplatu stare devizne štednje štedišama bivše Investbanke, iako je tokom prošlog mjeseca Komitet ministara Vijeća Evrope naložio Srbiji da ubrza ovaj proces.

"Srbiji i Sloveniji je još u junu prošle godine Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu dao rok od godinu dana da počnu rješavati problem stare devizne štednje. Za sada iz Srbije nema nikakvih vijesti i konkretnih poteza i zbog te opstrukcije ćemo početkom iduće sedmice poslati urgenciju i na adresu Vlade Srbije i na adresu Evropskog suda za ljudska prava", kaže u izjavi za Klix.ba Nišić.

Prema podacima ovog udruženja, Slovenija za oko 125.000 štediša u BiH treba isplatiti blizu 450 miliona eura, dok je Srbija dužna isplatiti blizu 250 milona eura na ime 40.000 štediša.

Iako je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu prije nekoliko godina donio presudu prema kojoj Bosna i Hercegovina nije dužna starim deviznim štedišama isplatiti njihov novac, Nišić tvrdi da BiH prema štedišama ima dug od pola milijarde maraka.

Zbog toga je Udruženje angažovalo njemačku advokatsku agenciju koja će pred Evropskim sudom za ljudska prava zastupati štediše u kaznenom postupku protiv nekoliko osoba iz naše zemlje, a ujedno pripremaju i kaznenu prijavu protiv osoba koje su zastupale našu državu u tom postupku, i koji su tada tvrdili da bi isplata stare devizne štednje oštetila budžet i utjecala na funkcioniranje države.

"Mi smo dobili presudu s kojom se nismo složili jer je to bila prevara građana. Zato smo s advokatima iz Njemačke pokrenuli postupak i oni su preuzeli našu bazu podataka starih deviznih štediša", kaže Nišić i dodaje da nigdje u svijetu država ne ide na štetu svojih građana, a tu je već svima jasno da se nešto zataškava jer ne žele otkriti u čijim je sve džepovima završila devizna štednja.