Ivica Dačić
0

"Srbija će pomoći BiH da dobije bezvizni režim"

FENA
Zamjenik premijera srbijanske vlade i tamošnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas u Banjoj Luci da će Srbija pružiti ekspertsku i svaku drugu pomoć kako bi i građani BiH mogli da u što u skorije vrijeme dobiju viznu liberalizaciju.

"To bi riješilo mnoge probleme koji postoje u nekim, našim, unutrašnjim odnosima zemalja bivše Jugoslavije“, rekao je Dačić i podsjetio i da se to odnosi i na oblast borbe protiv kriminala, budući da kriminalci imaju, kako kaže, dvojna državljanstva, razne pasoše i skrivaju se u drugim državama kako bi izbjegli kaznu.

On očekuje da 19.decembra stupiti na snagu bezvizni režim za građane Srbije prilikom putovanja u zemlje "šengenskog prostora“, te navodi da je stav njegove vlade da je interes svih zemlja u regionu da bezvizni režim važi za sve zemlje regiona i da je njihova budućnost u EU.

Dodao je i da, nakon što Srbiji bude uveden bezvizni režim, neće biti promjena kada je u pitanju putovanje građana iz RS-a i BiH u tu zemlju.

Dačić je, komentirajući slučaj hapšenja Darka Eliza u Srbiji i još nekih osoba uz njegove kriminalne grupe, rekao u izjavi novinarima da se ta akcija i dalje nastavlja "na preostale krakove“ i da će, vjerovatno, uslijediti i aktivnost srbijanskog Specijalnog tužilaštva kada je riječ o imovini koja je stečena krivičnim djelima organiziranog kriminala.

On je potvrdio i da je tokom protekle noći srbijanska policija uhapsila i jednu organizovanu grupu, u okviru akcije „Kralj“, čiji se vođa predstavljao kao visoki funkcioner vlade, te kao njegov pomoćnik, savjetnik u kabinetu predsjednika Srbije....

Ta grupa, dodao je, nanijela je štetu građanima i omogućila sebi protivpravnu korist od više od 4,5 milioan eura.

Ranije je tamošnja policija uhapsila i osobu koja se lažno predstavljala kao Milorad Dodik i na taj način vršila prevare.

Dačić je danas u Banjoj Luci razgovarao s premijerom RS-a Miloradom Dodikom o mogućnostima intenziviranja saradnje u privrednim i drugim oblastima.