BiH
149

Srbija BiH izručila Sašu Ćurguza, optuženog za ratne zločine u Bihaću

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Tužilaštvo BiH potvrdilo je informaciju da je osumnjičeni Saša Ćurguz, koji se nalazio na području Srbije izručen pravosudnim institucijama BiH.

Ćurguz se tereti za ratne zločine počinjene na području Bihaća. On je predvodio zločinačku grupu, koja je vršila progone i počinila ubistva Bošnjaka na području bihaćke Ljutočke doline.

Ćurguz je BiH izručen na zahtjev Tužilaštva BiH. On je na osnovu međunarodne potjernice uhapšen u Beogradu 2014. godine, gdje je u ekstradicijskom pritvoru proveo oko 14 mjeseci.

On je osumnjičen da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, kao pripadnik VRS, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade VRS, došao u krug Traktorskog servisa Ripač, u kojem je bilo zatvoreno više desetina civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon toga, osumnjičeni su odveli grupu od oko 10 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zv. “Bezdana“, nakon čega su zatvoreni civili ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu.

Također, osumnjičen je i da je sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti sa navedenog područja, koji su bili zatvoreni u prostorijama i objektima Traktorskog servisa u Ripaču.

Iz jame Bezdana, nakon rata su ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 41 žrtva identifikovana, a osumnjičeni Ćurguz sudjelovao je u ubistvu najmanje 10 žrtava.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Srbije na pomoći i saradnji u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.