Hatidža Mehmedović
0

Srbi u Srebrenici nisu ugroženi

FENA
U posljednje vrijeme u nekoliko dnevnih i sedmičnih novina iz Srbije pojavili su se tekstovi o tobožnjoj ugroženosti i iseljavanju Srba iz Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ ovako je za Fenu prokomentirala pisanje srbijanske štampe:

„To su obične laži. Neka mi neko pokaže nekoga Srbina koji se pod pritiskom iselio iz Srebrenice. Neka mi neko pokaže nekoga ko je od njih trenutno ugrožen u ovom gradu. Normalno je da se Srbi sele iz Srebrenice, ali svojom voljom. Jer, ovdje je najmanje bilo domicilnih Srba. 2002. godine, ovdje ih je bilo 11 hiljada i veliki broj njih vraća se u svoje prijeratne domove ili odlaze tamo gdje sami odluče, ali nikako pod pritiskom zbog navodne ugroženosti. I ja sam bila u Vogošći u srpskoj kući, niko me nije tjerao i dobrovoljno sam se vratila u Srebrenicu. Tako i Srbi iz Srebrenice rade, njih je ovdje bilo oko 7.000 iz 52 općine Bosne i Hercegovine, pa i iz Hrvatske. I oni, kao i ja imaju pravo da se vrate svojoj kući ili negdje drugo, ali, to što odlaze, ni u kom slučaju nije pod pritiskom".

Ona je dodala da su ovdje više ugroženi povratnici koji još ne mogu da se vrate na svoje prijeratno radno mjesto u nekoj od javnih ustanova.