Konferencija u Sarajevu
0

Srbi napustili sastanak jer nije bilo fusnote na tabli Kosova

Sarajevo-x.com
Delegacija Srbije je napustila Konferenciju Vijeća za regionalnu saradnju koja se održava u Sarajevu, jer na tabli Kosova nije bio predstavljen sadržaj fusnote, kako je nedavno dogovoreno u Briselu.

Slična situacija se dogodila i u Beogradu, Delegacija Kosova je napustila regionalni skup, gdje je Kosovo prvi put u Srbiji bilo predstavljeno imenom uz fusnotu.

Skup u Sarajevu su napustili pomoćnik ministra vanjskih poslova Duško Lopandić i koordinator Jelić, postupajući u skladu sa instrukcijom Vlade Srbije, objavio je Blic. "Na konferenciji u Sarajevu je na tabli Kosova stajala samo zvjezdica, ali ne i objašnjenje", naveo je izvor.

Također, u Beogradu je delegacija Kosova napustila konferenciju o saradnji civilnog društva na zapadnom Balkanu i u Turskoj zbog nerazumijevanja detalja Sporazuma u Briselu.

Podsjetimo, nedavno je u Briselu dogovoreno da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno pod nazivom Kosovo uz fusnotu u kojoj će se navoditi Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICC) o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.