Željko Komšić
0

"Srbi i Hrvati napuštali Sarajevo iz ekonomskih razloga"

SRNA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da su sarajevski Srbi i Hrvati taj grad napuštali, prevashodno, iz ekonomskih razloga, ali i zbog osjećaja drugorazrednosti.

"Politički gledano, taj talas iseljavanja krenuo je u ratu uz veliku pomoć tadašnjih političkih struktura i vlasti. Međutim, ubijeđen sam da su ekonomski razlozi, prije svega, natjerali te ljude da i nakon rata nastave da napuštaju Sarajevo", tvrdi Komšić.

Gostujući u programu Televizije OBN, Komšić je rekao da je posljednji rat promijenio strukturu stanovništva u BiH, pa samim tim i u Sarajevu.

Govoreći o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku, Komšić je rekao da se ne treba ograničiti na jedan tv-kanal, jer bi to bilo veoma loše za najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH.

"Logičnije mi je da Hrvati budu prisutni na svakom djelu BiH, da budu jednaki i pokažu sve svoje vrijednosti, nego da se ograniče na jedan tv-kanal, jer time ništa ne dobijaju", ocijenio je Komšić.

Naglasivši da Hrvati u BiH nisu institucionalno jednakopravni, Komšić tvrdi da će doći vrijeme kada će to biti promijenjeno.

"Kao član Predsjedništva BiH nemam kapaciteta da takve stvari promijenim, ali to u svakom slučaju mogu vladajuće stranke u BiH. Bez obzira na sve, ubijeđen sam da će doći vrijeme kada će se i to promijeniti", smatra Komšić.

Govoreći o sastancima lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorada Dodika, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, hrvatski član Predsjedništva BiH je rekao da se ne slaže sa takvim načinom rješavanja problema u BiH, ali da je u svakom slučaju potreban dogovor koji će imati širi konsenzus.

Komšić je ponovio da neće ići u Beograd dok iz pritvora ne bude pušten osumnjičeni za ratne zločine Ilija Jurišić, jer, kako je rekao, smatra da je nevin.