Istraživanje agencije Puls
0

Srbe krasi sloga, Bošnjake gostoljubivost, a Hrvate radišnost

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Stereotipi koji postoje unutar Bosne i Hercegovine i njena tri konstitutivna naroda, mogu se prevazići međusobnim upoznavanjem, ali se istovremeno mora raditi i na boljem imidžu zemlje. Ovo je rečeno u subotu na okruglom stolu na temu "Šta mislimo jedni od drugima, a šta o BiH - stereotipi i imidž među građanima BiH", koji je održan u Banjoj Luci u organizaciji fondacije Friedrich Ebert.

Na skupu su predstavljeni i rezultati istraživanja, koje je provela agencija Puls, a koji pokazuju da tri konstitutivna naroda u BiH smatraju da BiH ovakva kakva je sada - nema budućnost.

Pozivajući se na dobijene rezultate anketiranih građana, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i autor studije Božo Skoko ističe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci svako na svoj način vidi budućnost BiH.

Istraživanje je pokazalo da Hrvati i Srbi od Bošnjaka traže da ne zloupotrebljavaju državne i entitetske institucije i da budu manje isključivi prema Srbima i Hrvatima, kako bi se popravili odnosi tri naroda u BiH i životna situacija u zemlji, rekao je Skoko iznoseći i podatke po kojima Bošnjaci u većoj mjeri od Hrvata smatraju da Srbi trebaju biti manje isključivi prema druga dva naroda.

Kada je u pitanju ratna prošlost sva tri naroda jedni od drugih, pokazalo je istraživanje, očekuju izvinjenje.

Istraživanje pozitivnih aspekata pokazalo je, navodi, da se Hrvati dive Bošnjacima zbog njihove gostoljubivosti i odanosti vjeri, Srbi Bošnjacima zbog njihove sloge, marljivosti i gostoljubivosti.

"Bošnjaci i Hrvati se dive Srbima zbog njihove sloge i marljivosti, Bošnjaci Srbima zbog ponosa i upornosti, dok se Hrvati Srbima dive zbog gostoljubivosti i istrajnosti. Bošnjaci i Srbi se Hrvatima dive zbog njihove kulture i radišnosti, Bošnjaci zbog ponosa i ljubaznosti, a Srbi zbog snalažljivosti i složnosti", navodi Skoko.

Ovo istraživanje urađeno je kako bi se našle tačke na kojima bi se mogla graditi poboljšana međusobna saradnja i buduća BiH, a kako kaže Skoko, još nije moguće da iz BiH ide jedan zajednički glas sva tri naroda prema vanjskoj politici.

On smatra i da se ni nakon posljednjih izbora s ovakvim političarima stvari neće mnogo promijeniti.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da su za međusobno različita mišljenja triju naroda u BiH najviše krivi političari.