Posjeta mezaru
0

"Sramotno je što se ni danas ne zna ko je ubio Hakiju Turajlića"

FENA
Hakija Turajlić
Hakija Turajlić
U Sarajevu je danas obilježena 17. godišnjica tragične smrti Hakije Turajlića, potpredsjednika Vlade Republike BiH i prijeratnog rukovodioca kompanije “Energoinvest” d.d. Sarajevo.

Tim povodom predstavnici kompanije “Energoinvest” posjetili su danas mezar rahmetli Hakije Turajlića ispred Ali-pašine džamije te mjesto njegove pogibije u Kasindolskoj ulici u Sarajevu.

U povodu 17. godišnjice od tragične smrti Hakije Turajlića vijence na njegov mezar ispred Alipašine džamije u Sarajevu položili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

"Hakiji Turajliću svi dugujemo jer je ubijen na pravom putu - na putu odbrane BiH. Turajlić je dao veliki doprinos, ne samo za vrijeme rata nego i prije rata za privredu BiH. Njegovom smrću izgubili smo tada prije svega patriotu koji se odazvao pozivu za odbranu naše zemlje i vrsnog privrednika svjetskog glasa. Nažalost, danas ne možemo ništa više učiniti nego predati mu rahmet i posjetiti njegov mezar i pokazati da naravno ne zaboravljamo ni njega ni njegovo djelo", kazao je medijima Silajdžić.

On je naglasio kako ubica Hakije Turajlića ni do danas nije procesuiran.

"Čudno je i neobično da se i pored svjedoka iz međunarodne zajednice, a to je bio francuski bataljon, koji su vidjeli ovo ubistvo, koje je očigledno planirano, nije mogao naći ubica", kazao je Silajdžić.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović je također naglasio kako je Hakija Turajlić dao veliki doprinos za BiH i Energoinvest.

"Znajući šta je rahmetli Hakija Turajlić uradio za Energoinvest i za sve nas u to doba, možemo samo zamisliti šta bi u ovih 17 godina da je živ uradio za BiH. Zato moramo odati priznanje ovako velikom čovjeku", kazao je premijer Mujezinović.

Direktor "Energoinvesta" Džemail Vlahovljak je naglasio kako je Turajlić bio "jedan od najboljih izdanaka BiH kad je u pitanju privreda i ekonomija".

"Mi iz Energoinvesta to posebno znamo, jer je on putujući širom svijeta potpisivao ugovore i donosio poslove za Energoinvest, predstavljao BiH u najboljem svjetlu. Za ekonomiju, privredu, pa i bh. politiku mnogo bi bilo lakše danas da imamo još nekoliko Hakija Turajlića. BiH bi sigurno izgledala mnogo bolje i prosperitetnije", kazao je Vlahovljak.

On je naglasio kako je sramotno što se ni do danas ne zna ko je ubio Hakiju Turajlića.

"To pokazuje ogromno licemjerstvo kako međunarodne zajednice tako i nas samih. U pitanju je atentat jer je ubijen jedan državnik, u pitanju je zločin jer je ubijen nevini čovjek koji je izvršavao svoj državnički posao, i niko do danas nije učinio dovoljno da se otkrije ubica rahtmeli Hakije Turajlića", kazao je Vlahovljak

Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu “Sijera 4“ kod Kasindolske ulice u blizini Sarajevskog aerodroma.