Milorad Dodik
0

'Sramna odluka Interpola u slučaju Dobrovoljačka'

SRNA
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je danas sramnom i neprihvatljivom odluku Interpola da suspenduje potjernice za Dobrovoljačku ulicu.

"Naše povjerenje u međunarodno pravo i pravni sistem je značajno ugroženo. To nije bila odluka Savjeta ministara BiH, niti bilo kog državnog organa. Mi nismo konsultovani, niti smo znali za to. Sramno je da centrala Interpola tako reaguje", rekao je Dodik danas u Bijeljini.

On je istakao da se ratni zločini moraju procesuirati, a zločincima suditi.

"Od nas se traži procesuiranje svih zločina, a na drugoj strani se to izbjegava. U Tužilaštvu BiH sjede politički egzekutori. Oni su nezainteresovani za slučaj žDobrovoljačkaž ili žTuzlanska kolonaž, za slučaj Atifa Dudakovića, koji je prije dvije do tri godine tužen sa jasnim dokazima", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je očigledno da neko drugi upravlja pravnim sistemom BiH.

"Zato Tužilaštvo i Sud BiH ne treba ni da postoje na ovakav način i zbog toga mi nećemo glasati za obnavljanje mandata sudija. Taj sud treba da se ukine ili značajno redukuje, jer na ovakav način ničemu ne služi", izjavio je Dodik.

Portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Milada Dreca rekla je juče da je Interpolu BiH zvanično dostavljena odluka Generalnog sekretarijata Interpola da suspenduje potjernice.

Ona je navela da na taj način informacije o traženim licima i njihovim saučesnicima neće biti registrovane u Interpolovim bazama podataka.

Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH koji su bili u vrhu vlasti 1992. godine, u vrijeme kada je počinjen zločin nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Među licima sa potjernice su i bivši članovi ratnog Predsjedništva tadašnje BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić.