BiH
209

SPUS traži sastanak sa ministricom Ademaj zbog najave zatvaranja Studentske poliklinike

Klix.ba
Haris Zahiragić
Haris Zahiragić
Nakon što je Klix.ba objavio da se ukida Studentska poliklinika u Sarajevu, a da ranije nismo dobili komentar predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića, SPUS se oglasio saopćenjem za javnost u kojem navode da su povodom ovog pitanja tražili sastanak sa ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj.

Iz press službe SPUS-a je saopćeno da je rukovodstvo Zavoda za zaštitu zdravlja studenata pozvalo rukovodstvo SPUS-a na sastanak povodom najavljene reforme zdravstva i ukidanje tog Zavoda kao pravnog lica. Iako je taj sastanak zakazan samo dva dana prije sjednice Skupštine KS na kojoj je raspravljan i usvojen plan reformi zdravstva, prihvatili su poziv i sastali se sa rukvodstvom Zavoda 24.10.2016. godine.

"Nakon što smo saslušali argumente rukovodstva, koje je od nas tražilo da stanemo u zaštitu tog Zavoda, tražili smo od njih da nam dostave analitički prikaz broja studenata koji koriste njihove usluge i koje su to usluge, a kako bismo mogli sagledati realno stanje i zauzeti stav, što do dana današnjeg nismo dobili. Također, savjetovali smo rukovodstvo Zavoda da zakažu sastanak sa rukovodstvom UNSA, te da na isti pozovu i nas, što također do dana današnjeg nije urađeno", navodi se u saopćenju.

Dalje je saopćeno da su predstavnicima SPUS-a u razgovorima sa rukovodstvom dobili priznanje da Zavod do sada nije opravdao svoju ulogu, te da nisu radili dovoljno na preveniciji oboljenja kod studenata i promocije zdravlja, koji su zapravo i jedna od njihovih najvažnijih funkcija.

"Zavod u ovakvom formatu, po našem mišljenju, ali i mišljenju najvećeg broja studenata UNSA ne ispunjava svoju svrhu, jer mali broj studenata koristi njihove usluge, a uredno naplaćuju 20 KM za zdravstveni pregled studenata koji ni ne odrade, nego samo izdaju potvrdu. Uprkos navedenom, stav SPUS-a je da se stavlja na raspolaganju Zavodu i svim institucijama Zdravstvene zaštite, a sve u cilju najboljeg interesa naših studenata koji moraju dobiti kvalitetnu i specijalnu zdravstvenu zaštitu", saopćeno je iz SPUS-a.

Smatraju da su reforme zdravstva u KS neophodne te da su jedan od uslova Europske unije.

"Ono što nije pomenuto jeste da ovaj Zavod nije jedini kojeg reforme obuhvataju, nego sve Zavode koji participiraju u Zdravstvenom sistemu KS, jer to nalaže Zakon o zdravstvenoj zaštiti KS. Uprkos tome, SPUS insistira od svih aktera reformi zdravstava da studentima UNSA, bez obzira na njihovo mjesto prebivališta, obezbjede kvalitetnu, brzu i efikasnu zdravstvenu zaštitu", stav je SPUS-a.

Zaključuju da Univerzitet u Sarajevu, Medicinska grupacija nauka na UNSA, SPUS, Komisija za zdravstvo SPUS-a, rukovodstvo Zavoda i naravno svi akteri reformi zdravstva treba da pronađu najbolji model zdravstvene zaštite za studente i uposlenike UNSA, sve sa ciljem kvalitetne, brze i efikasne zdravstvene zaštite za sve studente i uposlenike UNSA bez obzira na njihovo mjesto prebivališta.

"SPUS je već uputio zahtjev za sastanak povodom ovog pitanja ministrici zdravstva Kantona Sarajevo Zilhi Ademaj, te se nadamo brzom odgovoru", zaključeno je u saopćenju SPUS-a.