BSA podržava akcije SIPA-e
0

Spriječiti softversko piratstvo u BiH

FENA
Međunarodno udruženje proizvođača poslovnog softvera (BSA), vodeća organizacija posvećena promoviranju sigurnog i legalnog online okruženja, podržala je nedavnu akciju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja je provedena na području Hercegovine radi zaustavljanja ilegalne proizvodnje, distribucije i prodaje nosača slike i zvuka u BiH.

"Nedavna akcija u Hercegovini je veoma ohrabrujuća za industrije koje su najčešće meta piratstva i sigurno predstavlja pozitivan znak da se piratstvo više neće tolerirati u BiH", riječi su Džemila Sabrihafizovića, pravnog zastupnika i glasnogovornika BSA u BiH.

Prema saopćenju BSA, u prilog tome su i navodi iz Tužiteljstva BiH, po čijem nalogu su pripadnici SIPA-e izvršili pretres u tri grada na ukupno 12 lokacija i pronašli veliki broj nosača slike i zvuka te opreme za njihovu proizvodnju.

"Mi ćemo i dalje pratiti nastavak aktivnosti vezane za borbu protiv piratstva i učiniti sve da se zaštite prava intelektualne svojine naših članova od počinitelja krivičnih djela koji će se identificirati po završetku akcije pripadnika SIPA-e", dodao je Sabrihafizović.

BSA u BiH sarađuje već duže vrijeme sa svim relevantnim institucijama u BiH kao i agencijama koje su zadužene za provođenje zakona i zajedno sa svojim članovima implementira efekte kampanje o značaju zaštite intelektualne svojine.

Zaštita od piratstva je posebno značajna za softverske kompanije, ali i za ekonomski razvoj cjelokupne zemlje. Ova vodeća svjetska organizacija svojim djelovanjem u Bosni i Hercegovini potpomaže u borbi protiv softverskog piratstva i redovnim "mistery shopping“ posjetama u cijeloj zemlji, radi zaštite potrošača prilikom kupovine računara, ali i kompanija koje se bave prodajom softvera, kako bi sav proces bio u skladu s važećim zakonodavstvom u BiH.

"Zadovoljstvo mi je reći da je saradnja BSA s releventnim agencijama koje se bave istragom i zaštitom veoma dobra. Nedavno smo imali priliku da predamo osam krivičnih prijava protiv kompanija koje se bave prodajom računara, a koje instaliraju nelicencirani softver na nove računare. Već imamo nekoliko novih slučajeva za koje će krivične prijave biti podnesene sljedećeg mjeseca. Spremni smo pružiti svu podršku agencijama koje su zadužene za provođenje zakona kako bi im pomogli u borbi protiv piratstva u BiH,“ naglasio je Sabrihafizović.

Uz upozorenje na to da je efikasna borba protiv softverskog piratstva obaveza svake zemlje, posebno onih koje namjeravaju razviti specifične i profitabilne industrije kao što je informaciona tehnologija, BSA naglašava kako trenutne akcije SIPA-e predstavljaju veliki korak naprijed u davanju jasnog signala da je i Bosna i Hercegovina spremna pridružiti se borbi protiv piratstva u svim segmentima društva, što je važan uvjet za pristupanje međunarodnim organizacijama, direktnim stranim investicijama i kreiranju novih radnih mjesta.