Pećina "Orlovača" kod Pala
0

Spriječiti iznošenje skeleta iz BiH

SRNA
Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo zatražio je danas od Interpola i Granične policije BiH pojačanu kontrolu graničnih prelaza radi sprečavanja eventualnog pokušaja iznošenja iz BiH više od 16.000 godina starih kostiju pećinskog medvjeda, ukradenih iz pećine "Orlovača" kod Pala.

"Interpolu i Graničnoj policiji upućene su i skenirane fotografije kostiju", izjavila je Srni portparol CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Krađa je registrovana u petak, 22. maja, a policija radi na njenom rasvjetljavanju.

Nepoznati počinilac ili više njih odnijeli su iz pećine "Orlovača" u Sumbulovcu lobanju i druge kosti velikog pećinskog medvjeda koje su pronađene u pećini 2004. godine. 

Provalu u pećinu policiji je prijavio stručni saradnik u opštini Pale za kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe Mladen Samardžić koji je došao sa grupom posjetilaca u obilazak "Orlovače". 

"Ostala je grnčarija koja je bila zajedno sa kostima", rekao je Samardžić Srni, dodavši da je u pećini posljednji put bio pet dana prije nego što je krađu otkrio.  

On je naglasio da je riječ o kostima neprocjenjive arheološke vrijednosti, jer potiču od skeleta drugog po veličini pronađenog medvjeda u svijetu.