Pismo invalida Lajčaku
0

'Spriječite genocid nad neratnim invalidima'

FENA
Udruženje invalida BiH (UIBiH) uputilo je danas otvoreno pismo visokom predstavniku za BiH Miroslavu Lajčaku u kojem ga mole da "spriječi genocid nad tzv. neratnim invalidima koje provode vlade i parlamenti eniteta u saradnji s Vijećem ministara BiH".

Udruženje invalida BiH moli visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da hitno nametne zakon o osobama s invaliditetom na nivou države BiH i da se za implementaciju tog Zakona osnuje fond za servisiranje naknada proizašlih iz tog Zakona.

  • Ukoliko ne želite da nametnete ovaj Zakon molimo vas da hitno nametnete Zakon o eutanaziji kako bi nas barem na jedan human način pobili. Ukoliko i ovaj naš apel ne budete ozbiljno shvatili onda ćemo morati mi sami riješiti svoju sudbinu, a počet ćemo od najodgovornijih, stoji u pismu Udruženja invalida BiH koje je upućeno visokom predstavniku.

Predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić je na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj ispred zgrade OHR-a u Sarajevu istakao da su predstavnici vlasti "ovu državu pretvorili u državu u kojoj prava imaju: administracija, porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci".

"U Republici Srpskoj sadašnjim zakonom o socijalnoj zaštiti predviđena je samo naknada za pomoć i njegu od strane druge osobe, a koju treba da isplaćuju opštine iz svojih budžeta u kojem nema niti jedne KM predviđene za te naknade. U FBiH najnovijim prijedlogom Vlade FBiH, a koju će većina u Parlamentu FBiH usvojiti, predviđeno je da se ukinu sva prava koja postoje po zakonu o socijalnoj zaštiti svima onima koji su ispod 100 postotnog tjelesnog oštećenja", kazao je Arapčić.

On je naglasio kako institucije trebaju shvatiti ozbiljno probleme ove populacije kako bi se našlo adekvatno riješenje.

"Mi tražimo svoja prava i ne želimo blokirati ceste već se želimo boriti s institucijama", kazao je Arapčić.