Sastanak policijskih agencija
0

"Spriječit će se bilo kakav pokušaj ometanja obilježavanja godišnjice"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Sastanak ministra sigurnosti BiH, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i direktora policijskih agencija, posvećen osiguranju predstojećeg skupa u Srebrenici i koordinaciji daljih aktivnosti u vezi terorističkog napada u Bugojnu, održan je u Sarajevu.

Glavne teme sastanka bile su osiguranje predstojećeg obilježavanja godišnjice stradanja žrtava genocida u Srebrenici, kao i dalje aktivnosti tužiteljstva i policijskih agencija usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje svih osoba odgovornih za planiranje, pripremanje i izvođenje terorističkog čina u Bugojnu, kao i osoba osumnjičenih za pomoć počiniteljima u skrivanju nakon počinjenog kaznenog djela.

Na sastanku je dogovoreno da će u svrhu osiguranja predstojećeg skupa u Srebrenici, biti poduzete sve aktivnosti, kako bi ovaj skup, na kojem se očekuje sudjelovanje najviših dužnosnika BiH, predstavnika diplomatskog kora u BiH, kao i predsjednika i najviših dužnosnika više država, protekao sigurno i bez incidenata.

Rukovodioci policijskih agencija u BiH, pojedinačno su prezentovali planove aktivnosti na osiguranju predstojećeg skupa u Srebrenici. Zajednički je zaključeno da u Srebrenici neće biti dozvoljeno bilo kakvo okupljanje, postrojavanje ili demonstracije bilo kakvih ekstremističkih pojedinaca ili skupina, iz bilo kojeg naroda, usmjerena na ometanje obilježavanja godišnjice.

Također, bit će spriječena bilo kakva ekstremistička i devijantna ponašanja pojedinaca ili skupina usmjerena kao ugrožavanju sigurnosti ili ometanju provođenja obilježavanja godišnjice.

U svrhu pojačanja sigurnosti jedan tužitelj Tužiteljstva BiH, zajedno s policijskim dužnosnicima boravit će u operativnom sigurnosnom stožeru u Srebrenici, tokom obilježavanja godišnjice.

Na sastanku su prezentirane i aktivnosti koje policijske agencije provode radi otkrivanja i kaznenog procesuiranja osoba odgovornih za teroristički akt u Bugojnu, kao i aktivnosti na otkrivanju različitih aktivnosti koje mogu biti u vezi sa terorističkim aktivnostima u BiH.

Zaključak sastanka je da se nastavlja koordinirana saradnja i razmjena informacija između policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija, s ciljem otkrivanja, spriječavanja i otklanjanja bilo kakvih terorističkih i sigurnosnih prijetnji u BiH.

Na sastanku u Sarajevu, prisustvovao je i dužnosnik Policijske misije Europske unije (EUPM), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.