BiH
27

Ilegalni imigranti pokušali izazvati pobunu u Imigracionom centru

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Osiguranje Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima spriječilo je grupu ilegalnih imigranata afroazijskog porijekla u jutrošnjem pokušaju izazivanja pobune u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

Radi se o NN osobama koje su otkrivene u ilegalnom boravku na teritoriji BiH s ciljem tranzita ka zemljama Evropske unije. Ova grupa ilegalnih imigranata ne posjeduje identifikacione dokumente niti žele otkriti svoj identitet i zemlje porijekla, što onemogućava uspješno okončanje njihove deportacije u matičnu ili zemlju iz koje su došli u BiH.

Zahtjev ilegalnih imigranata, koji su bezuspješno pokušali izazvati pobunu, je hitno puštanje na slobodu, što je protivno imigracionim propisima BiH i sigurnosnoj politici naše zemlje. Onog trena kada otkriju svoj identitet i zemlje porijekla bit će pokrenuta procedura njihovog udaljenja iz naše zemlje, a do tada mjera stalnog nadzora, odnosno boravak u Imigracionom centru nema alternativu.

Osiguranje Imigracionog centra je pravovremeno reagiralo te ih spriječilo da sebi nanesu teže povrede i štetu u Imigracionom centru. Odmah im je ukazana hitna ljekarska pomoć kada su i konstatirane lakše tjelesne povrede kod tri osobe, odnosno ogrebotine koje su sebi nanijeli žicom izvučenom iz kreveta u sobama u kojim su smješteni.

Osiguranje Centra je u vrlo kratkom roku uspostavilo red te uvelo dodatne mjere nadzora nad grupom koja je prekršila pravila ponašanja u Imigracionom centru. Trenutno se u Centru uredno odvijaju sve aktivnosti u skladu sa dnevnim redom i kodeksom ponašanja.