UIO
0

Spriječen nezakonit uvoz 142 mobitela u BiH

Sarajevo-x.com
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, spriječili nezakonit pokušaj uvoza 142 mobilna telefona.
Krijumčareni telefoni otkriveni su detaljnim pregledom vozila Audi A8, srbijanskih registarskih tablica u blizini graničnog prijelaza Rača.

Radi se o mobilnim telefonima koji spadaju u višu klasu, među kojima su: Samsung Galaxy S, Nokia N8, Nokia 700, Nokia C5, Nokia C3 i sl. Ukupna vrijednost krijumčarenih mobilnih telefona procjenjuje se na 30.000 KM. Telefoni su privremeno oduzeti, a protiv osobe koja ih je krijumčarila, srbijanskog državljanina s prebivalištem u Vršcu, pokrenut je prekršajni postupak kod nadležnog Osnovnog suda u Bijeljini.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozvali su sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.