Igor Radojičić
0

Spremnost NSRS za ispunjavanje obaveza na evropskom putu BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izrazio je danas uvjerenje da će Skupština biti ažurna u ispunjavanju obaveza BiH prema Evropskoj uniji, u dijelu u kojem se to odnosi na entitetski nivo.

On je rekao i da će se 10. jula na Mrakovici prvi put održati zajednički sastanak rukovodstava triju parlamenata u BiH o temi zajedničkih zadataka zakonodavaca u oblasti evropskih integracija.

Radojičić je rekao da će u Skupštini RS-a biti predstavljena i iskustva drugih zemalja koje su uključene u evropske integracije, prvenstveno susjednih Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Osnovi cilj nam je da Skupštinu i poslanike informiramo i uključimo u ovaj proces, u čijoj krajnjoj liniji korist treba da imaju građani RS-a i BiH. Sve se to i radi zato da bi u BiH, kao članici jedne velike evropske porodice, ukupni uvjeti života bili mnogo bolji“, rekao je Radojičić.

Poslanicima Skupštine RS-a danas je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić prezentirao osnovne elemente Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju (SSP) i Privremenog Sporazuma, koji je od, 1. jula, stupio na snagu.