Lagumdžija u posjeti SAD-u
0

"Spremni smo za Dejton 2"

Sarajevo-x.com
U sklopu svoje posjete Washingtonu, Zlatko Lagumdžija, se sastao sa kongresmenom Michaelom Turnerom. Predsjednik SDP-a je Turnera informisao o dešavanjima u postizbornom periodu, od objavljivanja rezultata do trenutka kada su dva HDZ-a odbili ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Iduće četiri godine je Lagumdžija okarakterisao kao period u kojem BiH mora u svoj ustav ugraditi mehanizme arbitraže koje danas jedino posjeduje OHR, i primjeniti odluku Sejdić-Finci na svim nivoima gdje je ona primjenjiva. Također BiH će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo. Lagumdžija je rekao da buduća vladajuća koalicija na nivou BiH treba imati za cilj da se na kraju njenog mandata 2014. obilježi kraj stoljeća ratova u Europi ulaskom BiH u NATO i započetim procesom pregovora za članstvo u EU.

 Kongresmen Turner je rekao da je uloga SAD-a u BiH da osigura međunarodnu podršku za ustavne promjene koje bi omogućile da BiH prvo postane članica NATO, a onda i EU. Turner je rekao da je došlo vrijeme da SAD, nakon više od petnaest godina Dejtonskog ustava, organizuju „Dejton 2“, međunarodnu konferenciju na kojoj bi međunarodna zajednica izašla sa konkretnim prijedlogom poboljšanog ustavnog okvira koji bi omogućio da BiH ispuni svoje ciljeve kao funkcionalna država.

Lagumdžija je zahvalio kongresmenu Turneru za angažman SAD-a u BiH i regionu, i rekao da je uloga Kongresa SAD-a uvijek bila ključna u pogledu stvaranja politike prema BiH. Također, Predsjednik SDP-a je naglasio da je izuzetno ohrabrujuće da postoji čvrsta saradnja republikanske većine u Kongresu, i demokratske administracije i Senata, kada je u pitanju američka inicijativa za ubrzavanje napretka BiH ka NATO i EU. Na kraju, Lagumdžija je rekao da se slaže da je došlo vrijeme da sve političke snage koje žele ulazak BiH u NATO i EU iskreno uzmu učešće u novoj međunarodnoj inicijativi za poboljšanje Dejtonskog sporazuma, saopšteno je iz SDP-a.

 Lagumdžija se također sastao sa bivšim republikanskim kandidatom za Predsjednika SAD-a, Bobom Doleom, i Predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), Kenom Wollackom. Tokom razgovora sa Doleom, Predsjednik SDP-a je zahvalio na svemu što je uradio za BiH i sve njene građane, i posebno istakao da je ohrabren činjenicom da najuticajniji članovi republikanske partije u SAD-u imaju čvrstu saradnju sa sadašnjom administracijom. Ova saradnja pokazuje da je pitanje američke podrške BiH najmanji zajednički sadržilac najbitnijih političkih aktera u SAD, i da je stoga logičan angažman predstavnika administracije u podršci formiranju vlasti nakon izbora u BiH.

 Tokom razgovora sa Predsjednikom NDI-a, Kenom Wollackom, Lagumdžija je rekao da je petnaestogodišnja saradnja sa ovom institucijom izvor ponosa za SDP, i da je ta saradnja pogotovo uspješna bila u pripremi za prošlogodišnje izbore. Wollack i Lagumdžija su se složili da nastavak saradnje treba biti istog intenziteta kao dosadašnji i usmjeriti se na institucionalne reforme BiH.

 Predsjednik SDP-a će se do kraja posjete SAD-u između ostalih, susresti i sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Philom Gordonom, specijalnom savjetnicom Predsjednika Obame, Samanthom Power, predstavnicima američkog senata i kongresa, kao i sa Carlom Gershmanom predsjednikom Nacionalne fondacije za demokratiju (NED).