Milorad Dodik
0

Spremni smo na razgovore o radu "Elektroprenosa BiH", ali ne na štetu RS-a

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je RS spremna na razgovore kako bi se prevazišli problemi u funkcioniranju zajedničke kompanije "Elektroprenos BiH", ali i naglasio da će u njima biti apsolutno zaštećeni interesi RS-a.

On je kazao da, "ukoliko se dosadašnja praksa u radu te kompanije ne promijeni i nastavi poslovanje na štetu RS-a, mi smo spremni da uspostavimo sistem koji će funkcionirati u RS-u“.

"Ali, ipak, o svemu treba razgovarati“, rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

On tvrdi da je "evidetno da je dosadašnja praksa upravljanja tim sistemom bila na dugoročnu štetu RS-a“.

Ističući da su se radnici u toj kompaniji iz RS-a "udaljavali kako bi se zadržao opći nivo zaposlenosti, a organizacija je napravljena mimo onoga što je interes RS-a", Dodik je naveo da, ako je to zajednička kompanija u BiH, onda mora da ima dva organizaciona dijela dvaju entiteta, "a ne da bude raspoređan na bazi nekih političkih projekcija koje dolaze iz Sarajeva".

"Moja obaveza je da sačuvan svaki interes RS-a, a tu se najviše na štetu RS-a radilo u sektoru razvoja, gdje su odluke bile takve da se sve plasiralo iz tekuće akumulacije i armotizacije, te usmjeravalo na projekte na prostoru FBiH, a RS stalno gubila plasmane", rekao je entitetski premijer.

On je dodao da se vode rezgovore o cijelom slučaju u okviru dva nadležna entitetska ministarstva.

Govoreći o ustavnim promjenama, Dodik je ponovio da će to pitanje ići teško, te da RS ima poznati stav po tom pitanju.

"Ekonomska šteta po RS je već vidljiva zbog neefikasnog sistema u BiH i mjeri se nizom gubitaka", rekao je on i dodao da RS "ima aletrentivu ukoliko se ne prihvata RS u okviru s BiH s izvornim Daytonskim ovlaštenjima".

Ponovio je i nezadovoljstvo radom Suda BiH.