Lagumdžija na Krugu 99
0

"Spreman sam početi razgovore sa strankama iz RS"

FENA/SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Bosna i Hercegovina se nalazi u hroničnim problemima koji korespondiraju nefunkcionalnošću Ustava iz doba Daytona, zbog čega je neophodno organiziranje međunarodne konferencije ''Dayton 2'', koja bi razmotrila i revidirala osnovne odredbe ovog ustava u smislu njegovog poboljšanja i funkcioniranja države BiH.

Ocjena je to sudionika današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Bosna i Hercegovina - pola godine poslije izbora".

"Krug 99 odlučno apelira na sve izborne pobjednike da čim prije formiraju vlast na državnom nivou u skladu s izbornim rezultatima, a ukoliko to nije moguće iz bilo kojih razloga, da to urade u skladu s obrascima formiranja izvršne vlasti na nivou Federacije", istakao je predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić.

Uvodničar sesije prof. dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da šest mjeseci nakon izbora, BiH mora ubrzanim koracima krenuti ka formiranju Vijeća ministara.

"Očekujemo do 2014. godine okončanje procesa prijema u NATO, ako već ne uspijemo kao članica Evropske unije u Sarajevu obilježiti 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Što se tiče formiranja vlasti, ja sam spreman započeti razgovore sa strankama iz Republike Srpske već sutra", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da su na četiri održane sjednice nove Vlade FBiH sve odluke usvojene jednoglasno, što uliva nadu i pokazuje kako treba uraditi ogroman posao koji stoji pred vlastima u BiH.

Kad je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, predsjednik SDP-a BiH je istakao da bi najpraktičnije i najlogičnije bilo da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj i stranke potpisnice platforme formiraju tu vlast. Prema Lagumdžijinim riječima, to bi značilo stvaranje održivog balansa, ali i riješenja kojeg nije lako postići.

On je dodao da su potpisnici platforme spremni da uđu u formiranje vlasti i sa dva HDZ-a i SDS-om, samo ako bi to bila široka koalicija spremna da odgovorno uđe u ustavne promjene.

"Puno stranaca insistira na takvom rješenju", rekao je Lagumdžija, dodavši da je SDP spreman i da ide u opoziciju ako neka druga opcija može dati bolji rezultat.

Prema njegovim riječima, četvrto rješenje je ostanak vlasti u tehničkom mandatu, koliko je to potrebno do postizanja dogovora.

"Posljednje rješenje je raspisivanje prijevremenih izbora", rekao je Lagumdžija.

Govreći o mogućnosti stvaranja "Daytona 2", Lagumdžija je rekao da je o takvoj mogućnosti bilo govora tokom njegovih sastanaka sa američkim zvaničnicima, dodavši da na tu opciju treba gledati kao na stvaranje bolje funckcionalnosti zemlje, a ne "da bi bilo ko u BiH bio zakinut".

On je izrazio uvjerenje da će Federacija BiH biti bolji entitet, ali ni da stagnacija Republike Srpske ne bi donijela ništa bolje Federaciji BiH.