BiH
0

Spreča poplavila 120 hektara poljoprivrednog zemljišta

FENA
U redovnom izvještaju o poplavama Federalnog operativnog centra Civilne zaštite za današnji dan, navodi se da je u Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati iznosio 199,48 metara nad morem.

U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je niži za 12 cm. Tačka preljeva je 200 m.n.m. Ispust kroz temeljne otvore je 76 m3/s.

U općini Doboj Istok rijeka Spreča je poplavila oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

U općini Gračanica nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta u 06.00 sati iznosio je 344 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je normalan. Na mjernom mjestu u Zenici visina vodostaja rijeke Bosne danas je u 07.30 sati iznosila 215 cm.

Na području općine Tešanj sinoć je oko 21.30 sati došlo do većih obilnih padavina, na području MZ Dobropolje i Mekiš. Zbog začepljenja odvodnih kanala, na regionalnom putu RP 474 bio je poplavljen put u dužini oko 400 metara.

Također, došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i jednog privrednog objekta. Angažovana je mehanizacija koja je otklonila nedostatke na propustima. Jutros se radi na čišćenju i otklanjanju nanesenog materijala na putu. Nema veće materijalne štete niti ugroženih ljudskih života.

I jutros, vodostaji rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona su povišeni zbog obilnih padavina, ali bez opasnosti od većih poplava.

Vodostaji rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona su u blagom opadanju i nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita.

Vodostaj rijeke Une u općini Bihać je u opadanju i iznosi 72 cm (kritična tačka je 100 cm).

U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, odnosno stagnaciji, duž cijelog toka.

Vodostaji na hidroelektranama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros u 07.00 sati su povećani. Iznosili su - HE Jablanica - kota 267,26 m/nm (max 270,00 m/nm), protok 100 m3/s, HE Mostar kota 76,96 m/nm (max 78,00 m/nm), protok 110 m3/s.

Na području Kantona 10 rijeke su nabujale. Trenutno nema dojava da su se izlile iz korita i da ugrožavaju saobraćajnice i stambene objekte.

Kada je riječ o požarima, na području Zeničko-dobojskog kantona vatrogasne jedinice su intervenisale u općini Zavidovići, gdje je gorilo putničko vozilo Audi 80, u selu Laz. Uzrok požara je nepoznat, a pričinjena je totalna materijalna šteta na vozilu. Povrijeđenih osoba nije bilo.

U općini Visoko vatrogasne jedinice imale su tri intervencije na području općine. Gasili su požare niskog rastinja i suhe trave. Riječ je o manjim površinama, bez materijalne štete. Uzroci požara su nemar ljudskog faktora poslije "roštiljanja".

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u općini Čapljina sinoć je u 19.10 sati izbio požar u Bjelavama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Brzom intervencijom, požar je ugašen u 19.30 sati.

Kada je riječ o klizanju tla, na području Tuzlanskog kantona u općini Kalesija usljed obilnih kišnih padavina aktiviralo se klizište ispod tunela u Čaklovićima, naselje Babajići. Klizište je oštetilo 20 metara magistralnog puta M-4 Tuzla-Kalesija. Na navedenoj dionici puta policija reguliše saobraćaj.