BiH
0

Sporni lijek za dijabetes i na tržištu Republike Srpske

SRNA
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Ranko Škrbić potvrdio je da se lijek za diabetes "avandia", farmaceutske kompanija "Glaxo Smith Kline", nalazi i na tržištu Republike Srpske, ali da za sada nas nisu uočeni njegovi štetni uticaji.

"Moram biti kritičan i prema našim ljekarima koji nemaju dovoljnu izraženost praćenja da li neki lijek koji se da pacijentu ima izražene negativna dejstva", izjavio je Škrbić novinarima u Banjoj Luci.

On je naglasio da je prije povlačenja lijeka sa tržišta neophodno ispitati sve detalje, posebno ako se ima u vidu da u kompaniji "Glaxo Smith Kline" imaju sasvim druge podatke o ovom lijeku.

"Cijeli slučaj su pokrenula dva kongresmena nakon istraživanja i trebaće vremena da se vidi ko je u pravu", istakao je Škrbić, dodavši da je teško komentarisati šta se nalazi u izvještaju dvojice kongresmena, jer je riječ o dokumentu od 300 strana koji treba dobro proučiti.

Komitet američkog Senata saopštio je danas da se lijekom za dijabetes "avandia", farmaceutske kompanije "Glaxo Smith Kline" (GSK) pacijenti izlažu riziku od srčanih udara.

Farmaceutska kompanija odbacila je ovaj zaključak američkog Senata.

U izvještaju senatora Maxa Baucusa i Chucka Grassleya, koji je zasnovan na dvogodišnjem ispitivanju lijeka "avandia" (rosiglitazon) ističe se da je GSK svjestan mogućih rizika od srčanih tegoba kao nus pojave nakon konzumacije.