BiH
0

Sporazum vlade FBiH i sindikata državnih službenika i namještenika

Klix.ba
Vlada FBiH dala je danas saglasnost na Sporazum između pregovaračkih timova Vlade FBiH i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, kao i s Pregovaračkim timom Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, zaključen 7.9.2015. godine.

Zaključeno je da će konačna osnovica za obračun plaća u 2015. godini ostati u visini od 315 KM, dok će Vlada Federacije BiH donijeti Uredbu o naknadama koje pripadaju nosiocima izvršnih funkcija, njihovim savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima u organima vlasti u Federaciji BiH koje nemaju karakter plaća, Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH, kao i druge uredbe koje su usaglašene sa Sindikatom.

Također, Vlada će donijeti odluku kojom će biti uveden moratorij na zapošljavanje na osnovu ugovora o djelu.

Zadužena su ministarstva i druge upravne organizacije i institucije na nivou Federacije BiH da preko svojih nadležnih organa i Agencije za državnu službu Federacije BiH, prekinu radne odnose sa svima koji su za to ispunili zakonske uvjete, kao i da nastave sa uštedama po svim stavkama rashoda Budžeta FBiH u tekućoj, kao i u 2016. godini.

Na inicijativu Porezne uprave Federacije BiH, Vlada FBiH danas je dopunila Odluku o radnom vremenu u federalnim organima državne službe, donesenu 2006. godine.

Prema dopunjenoj Odluci, rukovodilac organa državne službe može izuzetno i ukoliko to zahtijevaju potrebe službe i specifičnost djelokruga rada, donijeti i drugačiju odluku o početku i rasporedu radnog vremena, koje inače počinje u 8.00 sati ujutro i traje osam sati.

Na ovaj način je Poreznoj upravi FBiH omogućeno da inspekcijske kontrole obavlja i poslije isteka radnog vremena, odnosno nakon 16 sati.