SBiH
0

Sporazum triju lidera nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH

FENA
Stranka za BiH (SBiH) smatra "da posljednji sastanak lidera SDA i HDZ-a Sulejmana Tihića i Dragana Čovića s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom predstavlja i političku i moralnu kapitulaciju samoproklamiranih predstavnika bošnjačkoga i hrvatskog naroda pred zahtjevima politike koja ne krije svoj konačni cilj - uništenje države Bosne i Hercegovine".

"Od četiri tačke sporazuma s Miloradom Dodikom, koji više i ne krije da ga ne zanima država BiH, za SBiH prihvatljiva je jedino ona o utvrđivanju konačnog statusa Distrikta Brčko u bh. parlamentu" istaknuto je u nedjelju na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su govorili predsjednik SBiH dr. Haris Silajdžić i potpredsjednici ove stranke Gavrilo Grahovac, Safet Halilović i Beriz Belkić, te federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Prema njihovim riječima, sve ostale tačke spomenutog sporazuma predstavljaju najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti države BiH, te grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi.

Stranka za BiH cijeni da se pristankom na podjelu državne imovine na onu koja bi pripala, s jedne strane, državi BiH, a s druge, strane entitetima i kantonima, suštinski mijenja međunarodno priznati dogovor o sukcesiji bivše Jugoslavije, te ignorira činjenica da je BiH jedini legitiman vlasnik imovine evidentirane kao vlasništvo bivše SFRJ, SRBiH ili RBiH.

Za SBiH neprihvatljivi su i stavovi sa sastanka u Odžaku koji se odnose na popis stanovništva, jer se pristaje na etnički metod bez obzira na činjenicu da Aneks VII (povratak prognanih) nije proveden i bez obzira na činjenicu da RS na sve načine i dalje pokušava iz državljanstva ispisati preko pola miliona građana BiH.

Prema ocjeni SBiH, dogovor u vezi s popisom stanovništva ne predviđa popisivanje brojne bh. dijaspore, ali dozvoljava popisivanje više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Istovremeno, SBiH navodi kako nema ništa protiv i etničkog popisa stanovništva, ali tek kada svi građani BiH budu imali jednaka prava, bez obzira u kojem dijelu teritorija naše države žive.

"U suprotnome, 2014. godina, kao predložena godina prestanka važenja principa postojećeg formiranja vlasti, mogla bi postati i terminom definitivnog kraja države BiH", upozoravaju iz SBiH.

Stav ove stranke je da u kombinaciji s državom bez imovine, legalizacijom genocida i etničkog čišćenja kroz etnički popis, te ratifikacijom Aneksa IV (Ustava BiH), ponovno uvođenje aprilskog paketa bi predstavljalo odlučujući udarac državi BiH.

SBiH smatra da su "maske pale" te da je sada jasno da je "politikantsko" protivljenje uvođenju investicija u energetski sektor dio istog projekta.

"Očigledno je da se želi izazvati kriza u BiH i Federaciji BiH s ciljem prihvatanja i onih rješenja koja se u normalnim okolnostima ne bi prihvatila", poručuju čelnici SBiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o budućnosti koalicije stranaka na vlasti, Silajdžić je odgovorio da će se pitanje koalicionih odnosa razmotriti unutar stranačkih organa, te da je pritom važno imati u vidu činjenicu da li su stavovi proklamirani putem spomenutog sporazuma stavovi jednog čovjeka ili je to što je u Orašju rečeno u raskoraku sa stavovima GO i drugih tijela SDA.