BiH
0

Sporazum o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja

FENA
Rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji ovih dviju institucija.

Potpisivanjem ovog sporazuma ozvaničena je saradnja Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja na akademskom, naučnoistračivačkom i nastavnom planu.

Rektor Čaklovica je na svečanosti potpisivanja naglasio da Sporazum otvara mogućnosti za značajne naučnoistraživačke projekte, koji će biti značajna refrenca za obje institucije.

Ovim sporazumom dobijaju svi, a najviše studenti, jer Zemaljski muzej predstavlja veliki nastavni poligom na visokom nivou, smatra on.

Čaklovica je naveo da ovakav sporazum nije ranije potpisan iz razloga što je Univerzitet u Sarajevu nedavno krenuo u proces svoje integracije, te sada može nastupiti kao jedan pravni subjekt čime su se stekli uvjeti za potpis.

Zemaljski muzej već dugo ima saradnju s pojedinim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, uključujući kvalitetne naučnoistraživačke projekte i nastavu (Filozofski, Elektrotehnički, Prirodno-matematički i drugi fakulteti i akademije), a ovim sporazumom će se pravno formalizirati ta intenzivna saradnja, ocijenio je direktor Zemaljskog muzeja Busuladžić.

On posebnu važnost vidi u tome što je sporazum "na neodređeno vrijeme", a to daje mogućnost za još intenzivniju saradnju uz mogućnost da Zemaljski muzej postane "dio" Univerziteta u Sarajevu u smislu nastave i naučnoistraživačkih projekata.

Busuladžić je, također, istaknuo da Zemaljski muzej ima stručnjake za neke naučne discipline koje nisu zastupljene na Univerzitetu u Sarajevu (etnologija, konzervacija ili neke prirodoslovne discipline), što sporazumu daje dodatnu širinu.

Sporazumom je predviđeno i zajedničko učešće i apliciranje za pristup fondovima namijenjenim obrazovnom, istraživačkom i umjetničkom radu, a i Busuladžić i Čaklovica kažu da institucije kojima su na čelu imaju potrebno iskustvo za apliciranje za evropske fondove, uz preciziranje obaveza obiju strana.

Rektor Čaklovica je na kraju kazao da Sporazum predstavlja i konkretan vid pomoći instituciji koja je u samom temelju BiH te da očekuje više razumijevanja za Zemaljski muzej u narednom periodu.