BiH
0

Sporazum između Vijeća ministara i nevladinog sektora

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predstavnik nevladinog sektora Fadil Šero potpisat će 7. maja u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH koji će pružiti okvir za usmjeravanje zajedničkog odnosa na svim nivoima vlasti u BiH od lokalnih zajednica do državnog nivoa, najavljeno je danas iz Vijeća ministara BiH.

Sporazumom se potvrđuje opredijeljenost Vijeća ministara i nevladinog sektora da ojačaju svoje obaveze i odgovornosti u ispunjavanju preuzetih uloga u razvoju i pružanju javne politike. Cilj ovog sporazuma je da stvori novi pristup partnerstvu između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH. Sporazum je nastao u partnerstvu koje je uslijedilo nakon obimnih konsultacija u okviru nevladinog sektora, a potom između nevladinog sektora i Vijeća ministara.

Sporazum predstavlja memorandum o odnosima između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH i nije zakonski obavezujući dokument. Njegova snaga počiva na prihvatanju/saglasnosti Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora putem njihovih međusobnih konsultacija. Sporazum koji je inicirao nevladin sektor u BiH nastao je kao izraz potrebe nevladinih organizacija i Vijeća ministara da izgrade institucionalni okvir međusobne saradnje.

  • U ovom dokumentu želimo da istaknemo da Vijeće ministara i vlade na nižim nivoima vlasti i nevladin sektor imaju niz komplementarnih funkcija i zajedničke vrijednosti, te da će sporazum dalje unaprijediti njihovo razumijevanje i razviti međusobnu saradnju na novim osnovama u budućnosti. Ovaj sporazum uvažava činjenicu da su aktivnosti nevladinih organizacija osnova za razvoj demokratskog i sveobuhvatnog civilnog društva, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Sporazumom su definirani i zajednički principi te obaveze Vijeća ministara i nevladinog sektora u pogledu nezavisnosti nevladinog sektora, njegovog finansiranja i odgovornosti, te razvoja politike i konsultacija. Vijeće ministara formirat će savjet za civilno društvo koji će nadgledati i procjenjivati primjenu sporazuma, promovirati konzistentnost unutar odjela Vijeća ministara o pitanju neprofitnog rada i društvenih pitanja, te unaprijediti dobru komunikaciju između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora.

Procjenjuje se da je broj nevladinih organizacija dostigao broj od devet hiljada, među kojima je značajan broj aktivan u oblastima obrazovanja, borbe protiv siromaštva, povratka izbjeglica, ravnopravnosti spolova, prava manjina i sl. Ovaj sporazum je usklađen s "Osnovnim principima o statusu nevladinih organizacija u Evropi i memorandumom objašnjenja" Vijeća Evrope.