Lajčák sa Čovićem
0

Sporazum iz Pruda ne može biti predstava za međunarodnu zajednicu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je u Sarajevu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o dogovoru postignutom na sastanku predsjednika SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a tokom vikenda u Prudu.

Konstruktivan pristup rješavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara.

Visoki predstavnik je istakao zadovoljstvo činjenicom da dijalog i kompromis, nešto na čemu insistira tokom svog mandata, počinju da dobijaju legitimitet u javnom političkom životu BiH. Ovo je dokaz da je moguć kompromis kada postoji spremnost za otvoreni dijalog. Ovaj sporazum pozdravila je i EU kroz podršku iskazanu od strane Javiera Solane, visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, jer bi postignuti sporazum mogao riješiti ključna pitanja za napredak ove zemlje i ubrzati njen evropski put.

Zajedničko je razumijevanje da vremena za gubljenje više nema te da postignuti dogovor treba što prije staviti u parlamentarnu proceduru te nakon usvajanja krenuti sa njegovom provedbom.

"Ovo nije trenutak kada se u prvi plan trebaju isticati osobni ili stranački interesi nego interes BiH te još jednom pozivam predstavnike svih političkih stranaka na maksimalan napor u smislu potpore ovom sporazumu. Nerazumijevanje važnosti te izostanak potpore ovom sporazumu Bosnu i Hercegovinu izlaže opasnosti da zaostane za svojim susjedima na putu ka Evropskoj uniji", izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.