BiH
0

Spora obnova porušenih vjerskih objekata

SRNA
Obnova vjerskih objekata u BiH, uništenih u proteklom ratu, ide sporo, jer su za to potrebna ogromna sredstva, ocijenili su predstavnici vjerskih zajednica u BiH.

Đakon u Mitropoliji dabrobosanskoj Mitar Tanasić rekao je da je na području ove mitropolije do temelja srušeno pet crkava, od čega su obnovljene tri, a obnova dvije je u toku.

On je naglasio da je porušeno 25 kapela, od čega je obnovljena samo jedna.

"Spaljeno je ili teško oštećeno 11 crkava, od čega je obnovljeno sedam i obnova četiri hrama je u toku", naglasio je đakon Tanasić i naveo da su u dosadašnju obnovu najviše sredstava uložili vjernici, pogotovo oni koji sad žive u inostranstvu.

Generalni sekretar Biskupske konferencije u BiH Ivo Tomašević rekao je za "Nezavisne novine" da je najveći broj obnovljenih objekata župne crkve, dok kapele i manji objekti nisu.

"Jedan od probleme je taj što su u pojedinim opštinama prilikom obnove ponovo tražene neke dozvole za gradnju", naglasio je Tomašević i ocijenio da je prioritet obnova porodičnih kuća kako bi se izbjegli imali gdje vratiti.

On je naglasio da je najveći problem sa kojima se susreću katolici u BiH povratak, a kada nema vjernika, nema ni svrhe obnavljati crkve.

U Islamskoj zajednici BiH kažu da je ostalo još 60 odsto porušenih vjerskih objekata koji treba da budu obnovljeni i da je za taj posao potrebna ogromna svota novca.

"Za 16 džamija u Banjaluci presudom je dobijeno 64 miliona KM, pa izračunajte koliko je potrebno za obnovu samo jedne džamije, a potpuno je porušeno oko 618 džamija", kažu u Islamskoj zajednici.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je u obnovu Jevrejskog groblja u Sarajevu, koje je teško devastirano, dosad uloženo oko pola miliona KM i da je potrebno uložiti još između 800.000 i 1,2 miliona maraka.

Prema postojećim podacima, tokom proteklog rata na području cijele BiH uništeno je ili oštećeno oko 3.290 vjerskih objekata.

Podaci Srpske pravoslavne crkve u BiH govore da je srušeno ukupno 125 crkava, 66 parohijskih domova i ostalih crkvenih zdanja, dok su oštećene 172 crkve, odnosno 50 parohijskih domova i ostalih crkvenih zdanja.

Najviše objekata SPC srušeno je u Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji, njih 69, a najmanje u Banjalučkoj - četiri.

Prema podacima katoličke zajednice u BiH, 269 vjerskih objekata Katoličke crkve je potpuno uništeno, a oštećen je 731 objekat, dok su srušene i 63 kapele, 60 ostalih crkava, te osam samostana i grobalja.

Isti podaci pokazuju da su u BiH prije rata postojale ukupno 1.144 džamije, od čega je čak 614 uništeno, a 307 oštećeno.