BiH
0

SPONA: Međunarodni predstavnici tražili da nas ispituju zbog Putinovih slika

FENA
Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih asocijacija RS-a (Spona) potvrdili su danas da su tri njihova predstavnika pozvana na razgovor u MUP RS-a nakon što su nedavno na protestu u Banjoj Luci nošene slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Poslije mitinga strani faktori su naredili MUP-u RS-a da pojedini inspektori kontaktiraju s predstavnicima 'Spone' o tome zašto su se na mitingu u Banjoj Luci pojavile slike Putina", kazao je predsjedavajući "Spone" Branislav Dukić, s kojim je kao i sa članovima "Spone" Pantelijom Đurguzom i Nedeljkom Mitrovićem obavljen razgovor pripadnika MUP-a RS-a.

On tvrdi da su oni svjesni ko je tražio da ih MUP RS-a kontaktira i zašto te upitao "šta bi se desilo da je izvršena reforma policija i da li bi Srbi mogli više ikada da izađu na ulice".

Naveo je i da predstavnici "Spone" nemaju ništa s tim koje slike građani nose na mirnim javnim protestima te da ne zamjeraju policiji RS-a jer je morala provesti nalog nekih međunarodnih predstavnika.

Dukić je demantirao i navode da je djelovanje "Spone" ustvari produžena ruka Milorada Dodika i vladajuće strukture RS-a, navodeći da oni ne podliježu pritisku i "ne boje se ni visokog predstavnika i međunarodnih zvaničnika".