BiH
0

Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva treba se graditi u samom centru grada

FENA
U organizaciji Dječijeg pokreta mira, ljubavi i prijateljstva Djeca Sarajeva u četvrtak je u sali općine Stari Grad održan sastanak roditelja ubijene djece Sarajeva.

Sastanak je vodila organizator pokreta Djeca Sarajeva Ivana Mostarac, koja je ovom prilikom obavijestila prisutne o jučer održanom sastanku kordinacionog tijela za izgradnju spomen obilježja ubijenoj djeci, te o spremnosti gradskih čelnika da saslušaju roditelje ubijene djece.

Kada je riječ o spomen obilježju ubijenoj djeci Sarajeva roditelji okupljeni na ovom sastanku odlučni su da se spomenik nalazi u Velikom parku.

Jedan od roditelja se zapitao kome je palo na pamet da bi spomenik trebao biti preko puta Američke ambasade, jer kako je rekao, "ko bi tamo od posjetilaca grada otišao da se pomoli".

Jedna od majki rekla da treba insistirati na tome da su djeca ubijena, ne da se radi o poginuloj djeci.

Također je istaknuto da su ginula sva djeca bez obzira na nacionalnost i da djeca nisu kriva za ono što se desilo.

Ovom prilikom bilo je govora i o raznim spekulacijama i ostalim negativnostima koje prate podizanje spomenika ubijenoj djeci. Roditelji su istakli da je krajnje vrijeme da njihova djeca dobiju spomenik, ali također ostaju odlučni u namjeri da taj spomenik bude u središtu grada, kao i da se prestane spekulirati njihovom tragedijom, te da prestane zloupotreba ubijene djece od pojedinaca.