BiH
0

Spomenik papi Ivanu Pavlu II kod katedrale

FENA
U Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu održan je sastanak Izvršnog odbora za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu. Sjednicom je predsjedao uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Nakon uvodnog izlaganja prof. dr. Muhameda Hamidovića, sveučilišnog profesora koji je napravio radnu verziju teksta natječaja doneseni su i zaključci.

Kako ističu u saopćenju HKD Napredak za sada je sigurno kako će natječaj imati međunarodni karakter te će biti objavljen početkom iduće godine u domaćim i stranim časopisima i novinama.

Još nije definirano hoće li natječaj biti isključivo anonimni ili pozivni ili pak kombinacija i jednog i drugog. To će biti određeno u idućih mjesec dana. Natjecateljima će biti ostavljeno da sami preciziraju gdje bi po njihovim mišljenju bila najbolja mikrolakacija za spomen obilježje na trgu ispred katedrale.

Spomenik će biti izrađen od kamena i bit će postavljen na postamentu.

Na sjednici je bilo je riječi i o imenima članova žirija. Istodobno je upućena inicijativa općini Stari Grad da krene u izradu urbanističkog projekta za prostor oko katedrale kao i za Štrosmajerovu ulicu kako bi se paralelno uredio i taj prostor i postavio spomenik.

Kako navode iz HKD Napredak uskoro će biti obavljeni razgovori s predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kako bi se i s njima razgovaralo o ovom projektu budući je sama katedrala nacionali spomenik i radovi kao i cijeli projekt ne bi smjeli ugroziti njen izgled.