BiH
91

Spomenik Majci Terezi nema potrebne saglasnosti, krivična prijava protiv Komšića

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jučer je u Sarajevu ispred Crkve Svetog Josipa svečano otkriven spomenik Majci Terezi. No, iz nadležnih službi kažu kako nisu izdate potrebne dozvole za podizanje ovog spomenika, a najavljena je i krivična prijava protiv gradonačelnika Komšića.

Komisija za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva je na zahtjev gradonačelnika Ive Komšića razmatrala inicijativu za podizanje spomenika Majci Terezi u Sarajevu, ali je jednoglasno donijela odluku da ne može podržati inicijativu s obzirom na to da nisu ispoštovani osnovni elementi iz procedura koji propisuju kriterije za podizanje spomenika.

"Postoji čak i odluka Gradskog vijeća koja propisuje određene elemente koje treba ispuniti da bi se spomenik mogao podići. Također u elaboratu o podizanju spomenika značajnih za grad i državu BiH nije bila planirana izgradnja jednog takvog spomenika. Jedini razlog što Komisija nije podržala izgradnju ovog spomenika je nepoštivanje procedure", kaže za Klix.ba Velija Katica, predsjednik Komisije za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva.

Katica pojašnjava da je i u slučaju kad Komisija izda saglasnost potrebno da općina na čijoj teritoriji se podiže spomenik izda urbanističku i građevinsku dozvolu.

Iz Općine Centar za Klix.ba je potvrđeno da takve dozvole nisu izdate, iako je od Crkve Sv. Josipa stigao zahtjev. Iz Općine Centar kažu da se zaprimljeni zahtjev nalazi u početnoj fazi obrade.

Gradonačelnik Komšić na ceremoniji otkrivanja spomenika (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Gradonačelnik Komšić na ceremoniji otkrivanja spomenika (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Katica dodaje kako je još prilikom odlučivanja o ovoj inicijativi jasno naglašeno da gradonačelnik ne može zaobići Komisiju. Član Komisije Harun Imamović je odmah nakon svečanog otkrivanja spomenika najavio podizanje krivične prijave protiv gradonačelnika Komšića.

"To je sad jednostavno narušavanje pravne države i to pokazuje koliko se u BiH može raditi svašta bez bilo kakve odgovornosti", kaže Katica.

Iz Općine Centar, kao i iz Komisije za spomenike Gradskog vijeća Sarajeva kažu da je cijela stvar sada u nadležnosti inspekcija.