BiH
0

Spomen-priredba "Srebrenički inferno": Grad Lintz podržao projekt boljeg obrazovanja za Srebrenicu

FENA
U organizaciji Centra savremenih inicijativa Austrije u Lintzu je održana spomen-priredba “Srebrenički inferno“, a cilj organizatora je bio da se srebrenička tragedija ovom gradu predstavi u pravom svjetlu i da građani Lintza dobiju uvid u težinu zločina koji je tokom rata u BiH počinjen u Srebrenici.

Načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić za FENU je kazao da je, u susretu upriličenom u okviru te manifestacije, gradonačelnik Lintza Franz Dobusche podržao projekt boljeg obrazovanja za Srebrenicu. S tim u vezi najavio je da bi taj grad trebalo da financira sanaciju zgrade stare gimnazije u Srebrenici za potrebe školskog doma za djecu povratnika koja pješače od kuće do škole u Srebrenici, te zgrade visokoškolske ustanove u tom gradu.

U toku je priprema dokumentacije za realizaciju tih projekata, a vrijednost radova je oko milion KM. Pojedinosti o realizaciji spomenutih projekata trebalo bi da budu dogovorene u uzvratnoj posjeti, koju zvaničnici grada Lintza, planiraju za narednu godinu.

Srebrenički načelnik Malkić je govorio o temi "Posljedice genocida i njegov utjecaj na širu društvenu zajednicu”. Na skupu u Lintzu, prezentirano je trenutno stanje i problemi u privrednom, kulturnom i obrazovnom sektoru i perspektive Srebrenice, a dogovorena je i privredna suradnja dva grada.

U okviru spomen-priredbe "Srebrenički inferno”, u Kulturnom centru Gornja Austrija, postavljena je izložba fotografija o temi "Srebrenica", bh. fotografa Tarika Samaraha.

Autor fotografija objasnio je proces nastajanja tih upečatljivih snimaka, kao i uvezanost njegovog djela s knjigom "Srebrenički inferno". Prema njegovim riječima, ta dva djela, u zajedničkom opusu, pokazuju da sjećanja na stradanje Srebreničana treba da budu opomena budućim generacijama, te da riječ Srebrenica postaje, u cijelom svijetu, sinonim za stradanje jednog naroda.

Njegove fotografije su već bile izložene u jevrejskom muzeju holokausta u New Yorku, te holandskom parlamentu, a pažnju domaće i međunarodne javnosti izazvala je akcija objavljivanja plakata s fotografijama na džambo plakatima u Beogradu.

Na skupu u Lintzu promovirana je i knjiga "Srebrenički inferno", autora Džemaludina Latića. Autor je govorio o nastajanju djela, a o značenju tog monumentalnog literaturnog dostignuća za sadašnje i buduće generacije govorio je Ajet Arifi, direktor Izdavačke kuće "Connectum", koja je objavila to djelo. Radi se na tome da knjiga "Srebrenički inferno" bude prevedena i na njemački jezik. Ulomke iz te knjige čitao je austrijski glumac Peter Christian Lenz.

Načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić uručio je povelju grada Srebrenice gradonačelniku Lintza Franzu Dobuschu u znak zahvalnosti za dosadašnje angažiranje i pomoć u ostvarivanju projekata obnove i profesoru i piscu iz Lintza Hugi Schanovskom za ukupni doprinos širenju istine o Srebrenici.