Inicijativa
0

Spomen-obilježje za poginule borce bjelašničko-treskavičkog ratišta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "1. slavna -111. viteška brigada" Sarajevo pokrenulo je inicijativu za izgradnju spomen-obilježja za sve šehide i poginule pripadnike jedinica Armije RBiH i MUP-a, koji su na bjelašničko-treskavičkom (trnovskom) ratištu tokom 1994. i 1995. položili svoje živote, i o toj temi je danas održan okrugli sto.

"Na okruglom stolu raspravljat ćemo i o 1992. i 1993. godini, kada su vođena velika ratna djejstva na ovom području", kazao je Salko Hajdarević, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

U toku dosadašnjeg rada Udruženje je napravilo preliminarni spisak poginulih pripadnika jedinica Armije RBiH (Prvog, Trećeg, Četvrtog i Sedmog korupsa) i MUP-a kojeg čine 377 pripadnika, ali iz Udruženja upozoravaju da je spisak sigurno i duži jer sve evidencije nisu prikupljene.

Spomen-obilježje šehidima i poginulim pripadnicima jedinica Armije RBiH i MUP-a bilo bi mjesto na kojem bi se, prilikom obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz perioda odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, koji se odnose na bjelašničko-treskavičko ratište 1994.-1995., odavala počast, polagalo cvijeće i čuvalo sjećanje na njih.

"Dolazimo u situaciju da se ponekad stidimo naše časne borbe za domovinu. Izgradnja ovog spomen-obilježja je naša dužnost prema palim borcima", kazao je Hajdarević.

Spomen-obilježjem afirmirao bi se značaj presudnih bitaka u ukupnoj odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti za koje su se žrtvovali naši najhrabriji borci. To će biti mjesto koje bi ubuduće bilo stjecište mladih naraštaja spremnih da unapređuju vrijednosti naše odbrambenooslobodilačke borbe i gdje će sticati nova znanja iz naše novije historije, rečeno je na okruglom stolu.

Lokacija koju je predložilo Udruženje je Proskok koji je prema idejnom planu razvoja Kantona Sarajevo predviđen za gradnju historijsko-memorijalnog parka, mada je projektom predviđeno još 47 lokacija koje mogu biti razmatrane.

"Optimalno vrijeme za izgradnju spomen-obilježja je 2010. godina, ali s obzirom na to da živimo u vrijeme ekonomske krize to se može i produžiti", kazao je Hajdarević.

Na okrugli sto pozvani su predstavnici institucija sistema vlasti koje su nadležne za izdavanje odobrenja za izgradnju spomen-obilježja, Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, odnosno sektore/odsjeke/grupe za pitanje evidencije iz oblasti vojne evidencije, komandante jedinica koje su učestvovale u borbenim djejstvima 1994.i 1995. godine na bjelašničko-treskavičkom ratištu, predstavnike koordinacionih odbora boračkih udruženja FBiH i Kantona Sarajevo, kao i ostale goste.

Na okruglom stolu predviđeno je i jedno idejno rješenje spomen-obilježja koje ne mora biti prihvaćeno, nego se može i raspisati konkurs za idejna rješenja, ali ta procedura bi koštala više.

Predloženo idejno rješenje bi bilo na platu ispred. Tačka kao početak života, krug kao simbol života i presjek kruga kao kraj života. Za ovo rješenje bilo bi potrebno 70.000 KM bez prateće infrastrukture i uređenja prilaznog puta spomeniku.