Višegrad
0

Spomen-kompleks Draži Mihailoviću?

SRNA
Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske (RS) Dušan Sladojević rekao je danas u Undruljama kod Višegrada, na obilježavanju 63. godišnjice od strijeljanja generala Dragoljuba Mihailovića, da se konačno ostvaruje zahtjev pokreta o pronalasku groba komandanta nekadašnje Srpske vojske u otadžbini.

"Pokrenuli smo inicijativu i sada strpljivo čekamo da Komisija Vlade Srbije potvrdi da se generalove kosti nalaze u Lisičijem potoku ili na nekom drugom mjestu, da se naučnim metodama ispita da li je to njegov skelet a onda ćemo pokrenuti široku akciju izgradnje spomen-kompleksa slavnom srpskom komandantu", rekao je Sladojević.

Godišnjica obilježavanja strijeljanja Draže Mihailovića počela je obilaskom spomen-obilježja i parastosom u Undruljama,  gdje je OZNA 13. marta 1946. godine  uhapsila generala i ubila njegove pratioce majore Nikolu Majstorovića i Dragišu Vasiljevića, te  poručnika Blagoja Kovača.  

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić je rekao da je cilj ove nestranačke organizacije da se izbori za pravu istinu o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a posebni rasvjetli sudbina generala Mihailovića i njegovih saboraca, "i s njih  skine ljaga koju su  nabacile komunističke vlasti".

Na skupu u Draževini govorili su i vojvoda Slavko Aleksić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predsjednik Boračke organizacije Višegrad Dražen Perendija i književnik iz Beograda Antonije Đurić.