BiH
172

Spoj ekologije i zdravlja: Više od 300 biciklista na rekreativnoj turi "Tour de Igman"

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dolazak toplijeg vremena prava je prilika za vožnju biciklom na olimpijsku ljepoticu Igman, a Biciklistički klub Trek team Sarajevo danas je organizovao četvrtu rekreativnu turu "Tour de Igman" na kojoj im se pridružilo mnogo kolega iz cijele BiH.

"Četvrti put se okupljamo s ciljem promocije olimpijske planine, zdravog načina života, turističkih potencijala Igmana, sportskih potencijala i naravno zdravstvenih, s obzirom da Igman ima najviše ozona. Imamo više od 300 prijavljenih učesnika koji će voziti sa nama, od čega desetak klubova iz drugih gradova. S nama je ekipa od šest ljudi iz Bratunca", kazao je Senad Bečković, predsjednik Trek teama.

Biciklisti su na put od oko 30 kilometara krenuli u 10 sati iz Velikog parka, preko Velike aleje, Jasika, Osmica, Lasičkog stana, raskršća kod ratne džamije, pa preko Mrazišta i cilj im je stići do Velikog polja na Igmanu. Tura je srednje težine i vozi se makadamskim putem.

Projektom se povezuju bitna historijska mjesta na Ilidži i Igmanu te istovremeno promoviše ekologija i zdravlje kroz sport, ali i biciklizam. Ovaj projekat realizovan je zajedno sa Općinom Ilidža ali i uz partnere Guma M, Vispak, Sprind, Sarajevski Kiseljak i Menprom.