SDA
0

"Špirićeve izjave prijete miru u BiH"

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića data podgoričkom listu "Dan" da će u slučaju da Opća skupština UN-a potvrdi nezavisnost Kosova i Republika Srpska po istom osnovu izvršiti secesiju, podrazumijeva sukobe jer nijedna secesija u svijetu nije izvršena bez sukoba, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

U saopćenju se navodi da Špirić nije upravu jer se presudom Međunarodnog suda u Haagu daje pravo na otcjepljenje narodima protiv kojih su počinjeni masovni ratni zločini i čija se ljudska, etnička i vjerska prava i slobodne konstantno krše, što se nikako ne može povezati sa RS-om.

Naprotiv, dodaje se, RS je nastala kršenjem ljudskih prava i sloboda nesrpskih naroda i činjenjem masovnih ratnih zločina uključujući i presudom utvrđen genocid.

"Presuda u predmetu Srbije protiv Kosova, ali i druge presude haških sudova, uključivo i presudu u predmetu BiH protiv Srbije, koje govore o odgovornosti vlasti RS-a za masovne zločine prije mogu biti osnov za ukidanje RS nego za otcjepljenje i međunarodno priznanje", navodi se u saopćenju.

Iz SDA pozivaju sve političare iz RS-a, posebno zvaničnike na odgovornim funkcijama, koji koriste ovakvu i sličnu retoriku da je napuste, "a obzirom na poziciju koju obavlja to bi prije svih trebao učiniti Špirić jer ovakva retorika nije dobra ni za koga u BiH pa ni za srpski narod", navodi se u saopćenju SDA.