Identifikacija nestalih
0

Špirić zatražio informaciju o radu ICMP-a

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić primio je danas generalnu direktoricu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Kathryne Bomberger.

Na sastanku je razgovarano o načinima ubrzavanja procesa pronalaska i identifikacije nestalih lica, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Špirić je zatražio informacije o procesu rada ICMP-ovih sistema DNK laboratorija, posebno u svjetlu slučaja identifikacije Avde Palića.

Bombergova je rekla da se rad sistema laboratorija prati i odvija u skladu sa provjerenim sistemom kontrole kvaliteta, a da provjeru vrši međunarodna grupa svjetski priznatih forenzičkih stručnjaka u Upravnom odboru za forenzičke nauke.

Predsjedavajući Špirić je podržao dodatnu eksternu evaluaciju ICMP-ovog sistema, s obzirom da je kredibilitet ovog procesa od najveće važnosti za porodice nestalih.

Na sastanku je još jednom razgovarano o problemu, koji je nastao kada je dio radnika INO samoinicijativno organizovao izložbu o masovnim grobnicama u BiH, na kojoj su prikazane samo žrtve jedne etničke grupe.

Špirić je ocijenio kao nedopustivo da Upravni odbor još nije reagovao na ovu jednostranu aktivnost, kojom je prekršen Poslovnik o radu Kolegija direktora Instituta i narušen kredibilitet svih dostignuća koja su postignuta u procesu traženja nestalih.

Sagovornici su razgovarali i o rješavanju problema nepopunjenosti upravljačkih struktura Instituta za nestala lica.

Na sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Milan Bogdanić, stoji u saopćenju.