BiH
0

Špirić: Vratimo ovu zemlju na pravi put

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u ostavci, Nikola Špirić obratio se poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. U svome obraćanju, Špirić je uputio apel parlamentarcima da konačno preuzmu procese u svoje ruke i da pokažu da nijedan stranac ne može za ovu zemlju brinuti više od njih samih.

"Na samom početku ove godine, tačnije 11. januara, na ovom istom mjestu i uz puno emocija i entuzijazma održao sam vam svoj programski govor u kome sam akcenat stavio na sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji su zaslužili predah u nizu neuspješnih godina i koji su iznad svega zaslužili da žive bolje i srećnije. Tada sam vjerovao, a i danas naravno vjerujem, da samo okupljanje oko zajedničkih interesa, kao i stalni dijalog zasnovan na potpunom poštovanju drugih, naročito onih koji drukčije misle, može izdići ovaj svijet u visine za koje do juče nismo bili dovoljno zreli“, kazao je Špirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, Nikola Špirić je u svom obraćanju također naglasio da i danas vjeruje u sve ideale u koje je vjerovao i 11. januara te da nije iznevjerio nijedan od njih.

"Pa ipak, Bosna i Hercegovina je ponovo posrnula i ušla u jedan od stalnih slijepih puteva u svom sudbinskom labirintu", naglasio je Špirić.

Premijer naše države u ostavci objasnio je parlamentarcima da je rad Vijeća ministara u posljednjih deset mjeseci bio izuzetno otežan te da je on pokušao izvući Vijeće iz "šizofrene realnosti".

Obrazlažući razloge njegove ostavke, Špirić je prisutnima postavio pitanje u vezi sa odlukama visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka: "Postavljam pitanje da li je Bosna i Hercegovina i dalje mini laboratorija za razne projekte međunarodne zajednice?".

Špirić je dodao da nikada nije sporio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te da je stalno upozoravao da problem Kosova ne smije zapljuskivati BiH i da se mora učiniti sve da se to ne desi.

"Plašim se da su oni koji govore da BiH ne smije biti poligon za Kosovo, upravo donijeli odluku kojom šalju takvu poruku. Zato sam ja i zabrinut za budućnost BiH, zabrinut sam jer mi se čini da je BiH poligon za neke projekte izvan nje, da služi za globalnu kupovinu vremena", naglasio je on

Špirić je također i uputio apel parlamentarcima da zajedno pokušaju vratiti zemlju na pravi put. "Apelujem na vas da prestanemo sa otrcanim klišeima da u BiH postoje samo dvije strane, dobra i loša".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci osvrnuo se također i na nemile događaje koji su obilježili protekli vikend u Mostaru.

"Apelujem da procese konačno preuzmemo u svoje ruke i da pokažemo da nijedan stranac, bez obzira koliko dobronamjeran bio, ne može za ovu zemlju brinuti više od nas samih", naglasio je Špirić i dodao da je ubijeđen da postoji izlaz iz trenutne krize te da se ne treba raspravljati o njegovoj ostavci, već o razlozima koji su do toga doveli.