BiH
4

Špirić: UIOBiH mora poštovati zakon, otvorena granica je poziv i za kriminalce

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje(UIO) Bosne i Hercegovine Nikola Špirić potvrdio je da je, nakon poplava u BiH pa do danas kroz granične prijelaze prošlo gotovo 800 pošiljki sa oko 4,5 hiljade tona humanitarne robe.

Špirić se izvinio svima onima koji su, kako je kazao, žureći da pomognu svojoj rodbini i sugrađanima u BiH imali bilo koji problem prilikom dostavljanja humanitarnih pošiljki, bez obzira ko je odgovoran za to, ali je naglasio da je UIOBiH uradila veliki posao u ovim danima nakon poplava u BiH.

"UIO maksimalno ubrzava protok te humanitarne robe na graničnim i carinskim prelazima, na koju se ne plaća PDV i ostale takse", istakao je Špirić.

On je, nakon druge vanredne sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH, rekao u izjavi novinarima da se zakon mora poštovati, što znači da se pošiljke humanitarne pomoći moraju pregledati, te da nije protiv ni da se neke odrebe zakona mijenjaju, ako to sve nadležne institucije odluče, ali nije za to da UIO krši zakon.

"Zemlja se mora čuvati i kada je pogođena katastrofalnim elementarnim nepogodama", naveo je on ističući da nemaju svi najbolje namjere, te da se stoga sve humanitarne pošiljke moraju pregledati, a oslobođene su plaćanja bilo kojeg nameta.

Kaže da nije problem u UIO, to što neka roba stoji na granici.

"Otvorena granica je i poziv kriminalcima da mogu da uđu", kazao je Špirić.

Na vanrednoj sjednici Upravnog odbora UIOBiH je rečeno i da je UIO stavila na raspolaganje trajno oduzetu robu civilnim zaštitama entiteta i Brčko Distrikta.

Radi se o onoj robi koja može biti biti korisna građanima zahvaćenim poplavama i na civilnim upravama je da izabere ono što je potrebno sa spiskova, kako se ne bi doniralo ono što nije od koristi stanovništvu.

Na sjednici Upravnog odbora, UIO je preuzela obavezu da sačini moguće skraćene procedure, kao drugi iskorak kada je u pitanju humanitarna pomoć, kako bi se vidjelo na koji će način privredni subjekti s poplavljenih općina biti obeštećeni za plaćanje PDV-a za one robe koje su imali u skladištu.

"Mislim da ćemo napraviti metodologiju i punuditi je Vijeću ministara BiH i to je naredna faza", rekao je Špirić.

On je potvrdio da u ovom mjesecu padaju prihodi UIOBiH, ali se još neće znati tačan podatak za koliko, mada se očekuje da će biti za oko 40 do 50 miliona KM manji u odnosu na maj mjesec 2013.

"Mislimo da ta spirala neće tako drastično padati", uvjeren je Špirić i nada se da će obnova nakon poplava brzo krenuti i da će prihodi od PDV-a "oporaviti“.

Direktor UIOBiH Miro Džakula je rekao je da su radnici UIO dali svoj maksimum od 15.maja do danas te preduzeli sve radnje koje su potrebne kako bi se, naveo je, olakšala situacija usljed poplava u BiH.

I UIOBiH je pretrpila štete usljed poplava, a Džakula je potvrdio da je gotovo uništeno centralno skladište za oduzetu robu te ispostave u Šamcu, Brčkom...