BiH
0

Špirić učestvovao na samitu o gasu u Moskvi

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić učestvovao je, na poziv predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, na međunarodnom samitu u Moskvi, posvećenom pitanjima obezbjeđenja dostave ruskog gasa potrošačima u Evropi.

U obraćanju učesnicima predsjedavajući Špirić je ocijenio da je ovaj samit dobra prilika za iznalaženje rješenja postojećih problema u tranzitu gasa i razmatranje perspektiva saradnje od uzajamne koristi u ovoj oblasti.

Predsjedavajući Savjeta ministara je informisao prisutne o situaciji u kojoj se nalazi BiH, naglasivši da su građani ti koji najviše trpe i da BiH nema rezerve gasa. Upozorio je da će posljedice biti sve teže ukoliko se brzo ne riješi problem dopremanja ruskog gasa.

Izrazio je očekivanje da će uskoro biti pronađeno rješenje rusko-ukrajinskog spora u vezi sa dostavom ruskog gasa potrošačima u Evropi, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.

Špirić se na marginama samita sreo sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ostalim predsjednicima vlada koji su učestvovali na ovom sastanku.

Predsjedavajući Špirić je nakon ovog skupa učestvovao i na radnoj večeri.